Ana Sayfa Vergi Zirai Kazançlarda Stopaj Uygulaması

    Zirai Kazançlarda Stopaj Uygulaması

    318
    0

    Gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerden ürün satın alanlar bu alımlarını müstahsil makbuzu ile kanıtlamak ve makbuz bedeli üzerinden de Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. madde-sinin birinci fıkrasının 11 numaralı bendi maddesi uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadırlar.

    Buna hükme göre; çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemeler;

    1- Hayvanlar ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için,

                    Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlarda %1,

                    Ticaret borsalarında tescil ettirilmeden satılanlar için %2,

    2- Diğer zirai mahsuller için ise,

                    Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsuller için %2,

                    Borsa dışı yapılan işlemlerde ise %4,

    3- Zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmetler için,

                    Orman idaresine veya orman idaresine karşı taahhütte bulunan kurumlara yapılan ormanların ağaçlandırılması, bakımı, kesimi, ürünlerin toplanması, taşınması vb. hizmetler için %2,

                    Diğer hizmetler için %4,

    4- Çiftçilerden yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemeleri için %0 (sıfır) oranında vergi kesintisine konu olmaktadır.

    Mahsuben tahsil edilmek üzere çiftçiye verilen tohum ve gübre bedellerinden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı

    “…kurumunuzca satın alınarak çiftçilere dağıtılan gübre ve tohum bedelleri, daha sonra tarafınıza yapılacak olan mal teslimlerinde yapacağınız ödemelerin avansı mahiyetinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu avans tutarları üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

    Diğer taraftan, kurumunuzca, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilere ürün bedellerinin ödenmesi sırasında müstahsil makbuzu düzenlenmesi ve ürün bedellerinin toplamı üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılarak, daha önce avans bedelleri üzerinden kesilen vergilerin toplam gelir vergisi tevkifatı tutarından mahsup edilebileceği tabiidir.”

    Sakarya Vergi Dairesi Başkanlığı; 09.02.2018, 5400.


    Kaynak: türmob, 2021 Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberi
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAYM: Ceza yargılaması ile vergi yargılaması bağlantılı olmalıdır
    Sonraki İçerikÖzel eğitim kurumunca yapılan “maaş tamamlama” ödemelerinde gelir vergisi tevkifatı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz