Ana Sayfa Vergi Yurtdışı reklam faturaları için uygulanacak KDV oranı nedir?

    Yurtdışı reklam faturaları için uygulanacak KDV oranı nedir?

    Dar mükellef bir firma tarafından düzenlenen reklam faturası için KDV oranı %20'dir. Dar mükellef bir firma, Türkiye'de yerleşik olmayan gerçek veya tüzel kişilerdir. Bu nedenle, dar mükellef bir firma tarafından düzenlenen reklam faturası için fatura bedelinin tamamı üzerinden KDV hesaplanması ve ödenmesi gerekmektedir.

    106
    0

    Yurtdışı reklam faturalarını 2 no.lu KDV beyannamesinde beyan ediyoruz. KDV oranı nedir?

    %20 olarak hesaplanacaktır.


    Yurt dışı Reklam Faturası ve yevmiye maddesi örneği için TIKLAYINIZ…


    KONU İLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLARIN TANIMLARI

    • Yurtdışı reklam faturası: Yurt dışında yerleşik bir reklam ajansı veya hizmet sağlayıcısı tarafından düzenlenen reklam hizmeti faturasıdır.
    • KDV oranı: KDV’nin hesaplanmasında kullanılan orandır.
    • Dar mükellef: Türkiye’de yerleşik olmayan gerçek ve tüzel kişilerdir.
    • Tam tevkifat: KDV ve stopajın birlikte tevkif edilmesidir.
    • İnternet reklam hizmeti: İnternet ortamında reklamların yayınlanması, görüntülenmesi ve tıklanmasına ilişkin hizmetlerdir.
    • Stopaj: Gelir vergisi, kurumlar vergisi, damga vergisi gibi vergilerin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, vergi sorumlusu tarafından beyan edilip ödenmesidir.

    Yurtdışı Reklam Faturaları İçin KDV Oranı

    Yurt dışında yerleşik bir reklam ajansı veya hizmet sağlayıcısından alınan reklam hizmeti faturalarında uygulanacak KDV oranı, faturayı düzenleyen firmanın mükellefiyet durumuna göre değişmektedir.

    Dar mükellef bir firma tarafından düzenlenen reklam faturası için KDV oranı %20’dir. Dar mükellef bir firma, Türkiye’de yerleşik olmayan gerçek veya tüzel kişilerdir. Bu nedenle, dar mükellef bir firma tarafından düzenlenen reklam faturası için fatura bedelinin tamamı üzerinden KDV hesaplanması ve ödenmesi gerekmektedir.

    Türkiye’de bulunan tam mükellef bir firma tarafından düzenlenen reklam faturası için KDV oranı ise %20’dir. Tam mükellef bir firma, Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişilerdir. Bu nedenle, tem mükellef bir firma tarafından düzenlenen reklam faturası için fatura bedelinin tamamı üzerinden KDV hesaplanması ve ödenmesi gerekmektedir.

    Yurt dışında yerleşik bir reklam ajansı veya hizmet sağlayıcısından alınan reklam hizmeti faturalarında KDV tevkifatı yapılmaktadır. Bu nedenle, faturayı alan Türkiye’deki firma, fatura bedeli üzerinden hesaplanan KDV’yi, faturayı düzenleyen firma adına 2 no.lu KDV beyanı ile bağlı bulunduğu vergi dairesine sorumlu sıfatıyla ödemek zorundadır.

    Örneğin, bir Türk firması, yurt dışında yerleşik bir reklam ajansından 300 USD tutarında reklam hizmeti satın aldığını düşünelim. Bu durumda, faturayı düzenleyen firmanın mükellefiyet durumuna göre KDV oranı aşağıdaki gibi olacaktır:

    Yurt dışı Reklam Faturası ve yevmiye maddesi örneği için TIKLAYINIZ…

    Yurt dışında yerleşik bir reklam ajansı veya hizmet sağlayıcısından reklam hizmeti almak isteyen Türkiye’deki tam mükellef firmaların, faturayı düzenleyen firmanın mükellefiyet durumunu kontrol etmesi gerekmektedir. Bu durum, fatura bedeli üzerinden hesaplanacak KDV ve STOPAJ oranını ile ödenmesi gereken KDV ve STOPAJ tutarını etkileyecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİmalatçı Firmanın Mobilya Satışlarında KDV Oranı % 10 mu %20 mi Uygulanacak?
    Sonraki İçerikBordrolu (bağımlı) çalışan bir mali müşavir grup firması bünyesindeki tüm firmaların beyannamesini gönderebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz