Ana Sayfa Vergi Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-5 (Ticari bilanço karı, Kur korumalı...

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-5 (Ticari bilanço karı, Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen kazanç istisnası, Geçmiş yıl zararları, Yatırım teşvik belgesi kapsamında indirimli kurumlar vergisi uygulama hakkı olması durumunda)

    6
    0

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-5

    -Ticari bilanço karı,

    -Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen kazanç istisnası

    -Geçmiş yıl zararları

    -Yatırım teşvik belgesi kapsamında indirimli kurumlar vergisi uygulama hakkı

    olması durumunda

    Örnek 5: (E) A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 15.000.000 TL, kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen kazanç istisnası 5.000.000 TL ve geçmiş yıl zararları 5.000.000 TL’dir. Şirketin 2/8/2024 tarihinden önce aldığı yatırım teşvik belgesi kapsamında 2025 hesap dönemine ilişkin verdiği kurumlar vergisi beyannamesinde bu yatırımı dolayısıyla 2.000.000 TL matraha indirimli kurumlar vergisi uygulama hakkı bulunmakta olup indirimli vergi oranı ise %5’tir.

    Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

    (E) A.Ş.’nin, 1.500.000 TL olarak hesaplanan asgari kurumlar vergisinden, 32/A mad- desi kapsamında teşvik belgesine göre alınmayan 400.000 TL verginin düşülmesi neticesinde asgari kurumlar vergisi 1.100.000 TL olacaktır. Bu tutar (E) A.Ş.’nin, beyanına göre 850.000 TL olarak hesaplanan kurumlar vergisinden yüksek olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 1.100.000 TL olarak dikkate alınacaktır.

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi 2025 Yılında Başlıyor

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek (Ticari Kar ve KKEG Olması Durumunda)

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-2 (Ticari bilanço zararı ve KKEG Olması Durumunda)

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-3 (Kar, KKEG, İştirak kazancı istisnası,  4691 Teknopark istisnası, AR-GE indirimi, Nakit sermaye indirimi, Geçmiş yıl zararı) olması halinde

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-4 (Ticari bilanço karı, KKEG, Bankalara borçlu olanların taşınmaz satış kazancı istisnası, AR-GE indirimi ve Yatırım İndirimi olması durumunda)

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-5 (Ticari bilanço karı, Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen kazanç istisnası, Geçmiş yıl zararları, Yatırım teşvik belgesi kapsamında indirimli kurumlar vergisi uygulama hakkı olması durumunda)

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-6 (Ticari bilanço karı, KKEG, İhracattan elde ettiği ve ilgili hükümlere göre 5 puan indirimli orana tabi tutacağı kazancı, Serbest bölgede faaliyette bulunan şubesinden elde ettiği istisna kazancı, Sınai mülkiyet hakları istisna satış kazancı, Nakdi sermaye faiz indirimi olması durumunda)

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-7 (Ticari bilanço karı, GYO Taşınmaz satış kazanç istisnası olması durumunda)

    Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-8 (Ticari bilanço karı, Sınai mülkiyet hakları istisna satış kazancı, Yurt dışı iştirak kazancı istisnası olması durumunda)


    Kaynak: K.V.K. 23 No.lu Tebliğ
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-4 (Ticari bilanço karı, KKEG, Bankalara borçlu olanların taşınmaz satış kazancı istisnası, AR-GE indirimi ve Yatırım İndirimi olması durumunda)
    Sonraki İçerikYurt içi Asgari Kurumlar Vergisi Örnek-6 (Ticari bilanço karı, KKEG, İhracattan elde ettiği ve ilgili hükümlere göre 5 puan indirimli orana tabi tutacağı kazancı, Serbest bölgede faaliyette bulunan şubesinden elde ettiği istisna kazancı, Sınai mülkiyet hakları istisna satış kazancı, Nakdi sermaye faiz indirimi olması durumunda)

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz