Ana Sayfa Vergi Yurt dışından tabela unvanımıza düzenlenen makbuzu kayıtlarımıza alabilir miyiz?

    Yurt dışından tabela unvanımıza düzenlenen makbuzu kayıtlarımıza alabilir miyiz?

    Fatura düzenleme nizamı

    401
    0

    İngiltere’den pazarlama hizmeti aldığımız tedarikçimiz düzenlediği faturada markamızın adına faturayı düzenlemiştir. Faturaya Ticari ünvanımızı yazmamıştır. Faturayı da düzeltemediğini söylemektedir. Bu şekilde yani markamız adına düzenlenen faturayı kayıtlarımıza alabilir miyiz?

    Fatura firmanızın adresi var ise sorun olmaz.

    Yaptığınız ödeme için banka dekontu ve muhasebe kayıtlarının ispat vesikası olarak kullanılır.

    Diğer taraftan satın aldığınız Hizmet için (2) nolu KDV beyannamesi vereceksiniz.

    213 – VERGİ USUL KANUNU

    Fatura Nizamı

    Madde 231

    (Değişik: 30/12/1980 – 2365/35 md.) Faturanın düzenlenmesinde aşağıdaki kaidelere uyulur:

    1. Faturalar sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Aynı müessesenin muhtelif şube ve kısımlarında her biri aynı numara ile başlamak üzere ayrı ayrı fatura kullanıldığı takdirde bu faturalara şube ve kısımlarına göre şube veya kısmın isimlerinin yazılması veya özel işaretle seri tefriki yapılması mecburidir.

    2. Faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur.

    3. Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir.

    4. Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur.

    5. (Değişik: 4/12/1985 – 3239/20 md.) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami (5035 Sayılı Kanunun 48/1-b maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004)   yedi gün içinde düzenlenir. (7318 sayılı kanunun 1 inci maddesiyle eklenen cümle. Yürürlük: 30.04.2021)Hazine ve Maliye Bakanlığı; mal veya hizmetin nev’i, miktarı, fiyatı, tutarı, satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak,  bu süreyi indirmeye ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Bu (7318 sayılı kanunun 1 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük: 30.04.2021)süreler(*) içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

    6. (Ek: 4/12/1985 – 3239/20 md.) Bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. (Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2 nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDeğer artışı kazancı hesaplamasında hangi tarih baz alınır?
    Sonraki İçerikSerbest meslek mükellefi faaliyeti dışında kullanılmak üzere gayrimenkulü envanterine kayıt edebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz