Yurt Dışı Kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) Kesintisi
Türkiye’de yerleşik şirketlerin yurt dışından sağladıkları kredilere ilişkin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintileri, kredinin türüne ve vadesine göre değişiklik göstermektedir. İşte detaylı açıklamalar:
TL Kredilerde KKDF Oranları
Bankalar ve finansman şirketleri dışındaki Türkiye’de yerleşik kişiler, yurt dışından Türk Lirası kredisi sağladıklarında şu oranlarda KKDF kesintisine tabidir:
- Ortalama vadesi 1 yıla kadar olan krediler:
KKDF oranı %1 olarak uygulanır.
- Ortalama vadesi 1 yıl ve üzeri olan krediler:
KKDF oranı %0 (kesinti yok) olarak belirlenmiştir.
Döviz ve Altın Kredilerinde KKDF Oranları
Bankalar ve finansman şirketleri dışındaki Türkiye’de yerleşik kişiler, yurtdışından döviz veya altın kredisi sağladıklarında KKDF oranları kredinin vadesine göre şu şekilde uygulanmaktadır:
- Ortalama vadesi 1 yıla kadar olan krediler:
KKDF oranı %3
- Ortalama vadesi 1 yıl (dahil) ile 2 yıl arasında olan krediler:
KKDF oranı %1
- Ortalama vadesi 2 yıl (dahil) ile 3 yıl arasında olan krediler:
KKDF oranı %0,5
- Ortalama vadesi 3 yıl (dahil) ve üzeri olan krediler:
KKDF oranı %0 (kesinti yok)
Önemli Notlar
- KKDF oranları, yalnızca bankalar ve finansman şirketleri dışındaki kişilerin yurtdışından sağladıkları krediler için geçerlidir.
- Bankalar ve finansman şirketleri aracılığıyla sağlanan kredilerde bu kesinti uygulanmaz.
- Döviz ve altın kredilerinde kesinti oranları vade uzadıkça azalmakta ve 3 yılın üzerindeki krediler için tamamen kaldırılmaktadır.
Özet Olarak;
Yurt dışından kredi kullanımı planlayan kişiler veya işletmeler, KKDF kesinti oranlarını dikkate alarak vade yapısını ve kredi türünü seçmelidir. Daha uzun vadeli kredilerde KKDF yükü azalmakta, bu da maliyet avantajı sağlamaktadır.
Ayrıca, yurt dışından kredi kullanma süreçlerinde Türkiye’deki şirketin yurt dışından kredi kullanabilme şartını sağlayıp sağlamadığı TCMB İhracat Genelgesi hükümleri çerçevesinde de incelenmelidir.
TAVSİYE EDİLEN İÇERİKLER
Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.