Ana Sayfa Vergi Yurt Dışından Gelen Sanatçılara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme Nasıl Olur?

    Yurt Dışından Gelen Sanatçılara Yapılan Ödemelerde Vergilendirme Nasıl Olur?

    Yurt dışından sanatçı getirerek Türkiye'de konser, fuar ya da konferans gibi etkinlikler düzenleyen organizasyon firmalarının en çok merak ettiği konulardan biri, bu sanatçılara yapılacak ödemelerin vergiye tabi olup olmadığıdır.

    0
    0

    Yurt dışından sanatçı getirerek Türkiye’de konser, fuar ya da konferans gibi etkinlikler düzenleyen organizasyon firmalarının en çok merak ettiği konulardan biri, bu sanatçılara yapılacak ödemelerin vergiye tabi olup olmadığıdır.

    Bu yazıda, Güney Kore mukimi bir sanatçının Türkiye’de konser vermesi karşılığında yapılan ödemelerin Gelir Vergisi ve KDV yönünden nasıl vergilendirileceğini ele alıyoruz. Yazımızda ayrıca çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları çerçevesindeki durumları da inceliyoruz.


    Sanatçı Ödemelerinde Gelir Vergisi Tevkifatı

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre, Türkiye’de yerleşik olmayan (dar mükellef) kişilere yapılan serbest meslek ödemeleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

    Sanatçılar, bu kanun kapsamında serbest meslek erbabı olarak kabul edilir. Bu doğrultuda, Türkiye’de konser veren yabancı bir sanatçıya yapılan ödemeler, konaklama, ulaşım ve diğer giderleri de kapsayacak şekilde serbest meslek kazancı olarak değerlendirilir.

    Bu tür ödemeler üzerinden %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılır. Vergi kesintisi, sanatçıya ödeme yapan şirket tarafından muhtasar beyanname ile beyan edilerek sorumlu sıfatıyla ödenmelidir.


    Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması Kapsamı

    Türkiye ile Güney Kore arasında geçerli olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması, sanatçılarla ilgili vergilendirme hakkını açıkça düzenlemektedir. Bu anlaşmaya göre:

    • Güney Kore mukimi bir sanatçının Türkiye’de elde ettiği gelir, Türkiye tarafından vergilendirilebilir.
    • Ödeme doğrudan sanatçıya değil, bir organizatöre veya acenteye yapılsa dahi, gelir Türkiye’de elde edildiği için Türkiye’de vergiye tabidir.
    • Türkiye’de ödenen bu vergi, Güney Kore tarafından mahsuba konu edilebilir.

    Anlaşma kapsamında, ödeme kamusal fonlardan yapılmıyorsa, Türkiye’nin vergilendirme hakkı saklıdır.


    Katma Değer Vergisi (KDV) Uygulaması

    KDV Kanunu’na göre, Türkiye’de yapılan hizmetler KDV’ye tabidir. Güney Kore’den gelen sanatçının Türkiye’de verdiği hizmetten Türkiye’de faydalanıldığı için bu hizmet, KDV’ye tabidir.

    Yabancı sanatçının Türkiye’de işyeri, merkezi veya ikametgahı bulunmadığı için KDV, hizmeti alan kişi yani organizasyon firması tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilir.

    Bu kapsamda:

    • 2 No’lu KDV Beyannamesi ile beyan yapılmalıdır.
    • KDV mükellefi olmayan organizasyonlar da bu yükümlülükten muaftır değildir.
    • Söz konusu hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV, alıcı tarafından sorumlu sıfatıyla ödenmelidir.

    Özetle: Yabancı Sanatçılara Yapılan Ödemelerde Vergi Süreci

    1. Gelir Vergisi yönünden:
      Ödeme yapılan sanatçı dar mükelleftir.
      Ödeme serbest meslek kazancı sayılır.
    2. Çifte Vergilendirme Anlaşması uyarınca:
      Türkiye vergilendirme yetkisine sahiptir.
      Sanatçıya veya temsilcisine yapılan ödeme fark etmez.
    3. KDV yönünden:
      Türkiye’de ifa edilen ve faydalanılan hizmettir.
      KDV, organizasyon firması tarafından sorumlu sıfatıyla ödenir.
      Beyan, 2 No’lu KDV beyannamesi ile yapılır.

    Sık Sorulan Sorular

    Yurt dışından gelen sanatçıya yapılan ödemeden vergi kesilmeli mi?
    Evet, %20 oranında gelir vergisi kesilmeli ve sorumlu sıfatıyla beyan edilmelidir.

    Sanatçıya değil de menajerine ödeme yaparsam vergi ödemem gerekir mi?
    Evet, sanatçının faaliyeti Türkiye’de yapıldığı için ödeme kime yapılırsa yapılsın vergi Türkiye’de doğar.

    KDV mükellefi değilim, yine de 2 No’lu KDV beyanı yapmalı mıyım?
    Evet, bu tür durumlarda KDV mükellefi olunmasa bile KDV’yi beyan edip ödemeniz gerekir.


    ÖRNEK ÖZELGE


    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Aydın Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

       
    Sayı:79690095-120[2-2020-120-18]-10657811.10.2022
    Konu:Güney Kore mukimi sanatçıya yapılacak ödemeler üzerinden Gelir Vergisi ve KDV yönünden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hak. 
    İlgi:…/…/….. tarihli özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; 28/01/2020 tarihi itibariyle “Gösteri, Kongre, Konferans, Ticari Fuar, vb. Etkinliklerin Organizasyonu Faaliyetleri” ile iştigal etmeniz dolayısıyla … Vergi Dairesi Müdürlüğünde ticari kazanç yönünden mükellefiyetinizin başladığı, faaliyet alanlarınızdan birinin de yabancı ülkeden sanatçı getirilmesini sağlayarak konser vb. organizasyonlar düzenlemek olduğu belirtilerek, Güney Kore’den gelecek olan sanatçıya yapılacak ödemeler üzerinden çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları göz önünde bulundurularak Gelir Vergisi ve KDV yönünden tevkifat yapılıp yapılmayacağı, yapılması halinde tevkifat oranının ne olacağı, tevkif edilen vergilerin beyan edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişilerin sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları üzerinden vergilendirileceği hüküm altına alınmış olup, Kanunun 7 nci maddesinde dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından kazanç ve iradın Türkiye’de elde edilme şartları, serbest meslek kazançlarında, serbest meslek faaliyetlerinin Türkiye’de icra edilmesi veya Türkiye’de değerlendirilmesine bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun 65 inci maddesinin birinci fıkrasında, serbest meslek faaliyetlerinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu; ikinci fıkrasında, serbest meslek faaliyetinin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olduğu; 66 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (4) numaralı bendinde, konser veren sanatçıların serbest meslek erbabı olduğu; 67 nci maddesinde, müşteri veya müvekkilinden, serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmak üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıklarının kazanca ilave edileceği; 94 üncü maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde de, maddenin birinci fıkrasında sayılanların yaptıkları serbest meslek ödemelerinden tevkifat yapacağı hükme bağlanmıştır. Tevkifat oranı 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerde %17, diğerlerinde % 20 olarak belirlenmiştir.

    Bu açıklamalara göre, konser vermek üzere Güney Kore’den getirilen yabancı sanatçıya veya bunlar adına yapılacak ödemeler (konaklama, ulaşım, yemek gibi masraflar dahil) serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecek ve nakden veya hesaben yapılan ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94/2-b maddesine istinaden %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacak, tevkif edilen bu tutarlar tarafınızca muhtasar beyanname vasıtasıyla sorumlu sıfatı ile beyan edilip ödenecektir.

    ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI YÖNÜNDEN

    Gelir Vergisi mükellefi olarak, ilgili kanun kapsamında dar mükellef sanatçılara yapılacak ödemenin söz konusu ülkeyle imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının Güney Kore mukimi için “Artist ve Sporcular” başlıklı 17 nci maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

    01.01.1987 tarihinden itibaren uygulanmakta olan Türkiye Cumhuriyeti İle Kore Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Ve Diğer Bazı Hususları Düzenleme Anlaşmasının “Artist ve Sporcular” başlıklı 17 nci maddesinde;

    “1. 14 ve 15 inci Madde hükümleriyle bağlı kalınmaksızın, bir Akit Devlet mukimi olan tiyatro, sinema, radyo, televizyon artistliği yapan ve müzisyen olarak çalışan sanatçıların ve bunun yanı sıra sporcuların diğer Akit Devlette icra ettikleri faaliyetler dolayısıyla elde ettikleri gelirler, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.

    2. Bir sanatçının ya da sporcunun icra ettiği faaliyetlerden doğan gelir, kendisine değil de bir başkasına yönelirse, bu gelir 7, 14 ve 15 inci Madde hükümleriyle bağlı kalınmaksızın, sanatçı ya da sporcunun faaliyetlerinin icra edildiği Akit Devlette vergilendirilebilir.

    3. 1 inci ve 2 nci fıkra hükümleriyle bağlı kalınmaksızın, sanatçı ve sporcuların bir Akit Devlette icra ettikleri faaliyetlerden elde ettikleri gelir, bu ziyaretin diğer Akit Devletin, politik alt bölümünün, mahalli idaresinin veya diğer kamu kuruluşlarının kamusal fonlarından finanse edilmesi kaydıyla, ilk bahsedilen Akit Devlette vergilendirilmeyecektir. Bu kapsama kar amacı gütmeyen hayır kurumlarının bu tür faaliyetlerden elde ettiği gelir de dahildir; ancak bu gelirin hiç bir şekilde başkalarına ödenmemesi, herhangi bir şekilde şahsi menfaatlere tahsis edilmemesi, bunun yanı sıra maliklerin, üyelerin, hissedarların şahsi kullanımına hiçbir şekilde açık tutulmaması zorunludur.”

    hükümlerine yer verilmiştir.

    Buna göre, Güney Kore mukimi sanatçıya Türkiye’de konser vermesi karşılığında doğrudan yapılan ödemeleri vergilendirme hakkı, Anlaşmanın 17 nci maddesinin 1 inci fıkrası kapsamında Türkiye’ye ait olup vergilendirme, yukarıda belirtilen iç mevzuat hükümlerine göre yapılacaktır. Ödemenin doğrudan doğruya sanatçılara değil, acente veya organizatöre yapılması durumunda vergilendirme hakkı, 17 nci maddenin 2 nci fıkrası kapsamında yine Türkiye’ye ait olup vergilendirme yukarıda belirtilen iç mevzuat hükümlerine göre yapılacaktır. Güney Kore mukimi sanatçı tarafından anılan Anlaşma hükümleri çerçevesinde Türkiye’de ödenen vergi tutarı, Anlaşmanın “Çifte Vergilendirmeyi Önleme” başlıklı 22 nci maddesi çerçevesinde Güney Kore’de mahsup edilebilecektir.

    KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

    – 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    – 6/b maddesinde, işlemlerin Türkiye’de yapılmasının hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını ifade ettiği,

    – 9 uncu maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği

    hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.2.1.1) bölümünde;

    “3065 sayılı KDV Kanununun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV’nin konusuna girebilmesi için Türkiye’de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye’de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye’de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

    Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi olacaktır.

    Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

    Hizmetin vergiden müstesna olması ve hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.

    KDV’nin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye’de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundadır.

    …”

    açıklamaları yer almaktadır.

    Buna göre, Güney Kore’den gelen yabancı sanatçının Türkiye’de verdiği ve Türkiye’de yararlanılan hizmet bedeli üzerinden KDV hesaplanması ve tarafınızca 2 No.lu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.


    Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt Dışındaki Şubeden Alacak Tahsil Edilemiyorsa Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz