Ana Sayfa Vergi Yurt dışındaki müşteriye İngilizce fatura düzenlenebilir mi?

    Yurt dışındaki müşteriye İngilizce fatura düzenlenebilir mi?

    272
    0

    Yurtdışına hizmet faturası düzenleyeceğiz. Faturanın açıklama kısmı (Hizmetin tanımı) tamamen İngilizce yazılabilir mi? ve Yurtdışına düzenlenecek faturada sadece Euro bedel yer alabilir mi?

    İngilizcenin yanında Türkçe de olması gerekir. Mal hangi yabancı para birimi ile satılmış ise o birim yazılır.


    e-Fatura Forum Sayfasında konu ile ilgili açıklama

    İNGİLİZCE İHRACAT E-FATURA HAKKINDA
    Soru Merhaba,

    Yurtdışındaki müşterilerimize ihracat faturaları düzenlemekteyiz. Ancak kendilerinin satır ve sütunlarda bulunan başlıkların ve diğer alanların ingilizce olması talebi geldi. Şuan ki sistemde GİB portalında İngilizce tasarımlı şekilde fatura düzenlemek mümkün müdür? Değilse bunun için ne yapılabilir?

    CEVAP

    efatura İngilizce olarak düzenlenememekte Türkçe gönderilmektedir. Ancak ihracat yapan mükellefler alıcıların talebi nedeniyle “invoice”adı altında, düzenlenen e-Faturanın İngilizce versiyonunu kağıt ortamında düzenleyip ayrıca göndermektedir. Bu uygulamaya karşı Başkanlığımızca bir engel bulunmamaktadır.

    VUK

    Türkçe tutma ve Türk Parası kullanma zorunluluğu
    Madde 215

    (Değişik: 16/7/2004-5228/7 md.) 1. Bu Kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulması zorunludur. Ancak, Türkçe kayıtlar bulunmak kaydıyla defterlerde başka dilden kayıt da yapılabilir. Bu kayıtlar vergi matrahını değiştirmeyecek şekilde tasdik ettirilecek diğer defterlere de yapılabilir.

    2. a) Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.

    b) İlgili dönem defter tasdik tarihi itibarıyla ödenmiş sermayesi (yurt dışında kurulan şirketlerin Türkiye’ye ayrılan ödenmiş sermayesi) en az 100 milyon ABD Doları ya da muadili yabancı para karşılığı Türk Lirası ve sermayesinin en az % 40’ı ikametgâhı, kanunî ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kişilere ait olan işletmelere, kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına (700 Sayılı KHK’nın 46 ncı maddesiyle değişen ibare; Yürürlük:09.07.2018)Cumhurbaşkanınca(*) izin verilebilir. (700 Sayılı KHK’nın 46 ncı maddesiyle değişen ibare; Yürürlük:09.07.2018)Cumhurbaşkanı(**), bu had ve nispeti sektörler itibarıyla ayrı ayrı yarısına kadar indirmeye veya iki katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu şartların ihlâl edildiği hesap dönemini izleyen hesap döneminden itibaren Türk para birimine göre kayıt tutma zorunluluğu başlar.

    ba) Türk para birimiyle yapılan işlemler, işlemin gerçekleştiği günün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla ilgili para birimine çevrilir. İktisadî kıymetlerin değerleri ile vergi matrahı kayıt yapılan para birimine göre tespit edilir, beyannamenin verilmesi gereken ayın ilk gününün kuruyla Türk parasına çevrilerek beyan edilir. Vergi ödeme, mahsup ve iade işlemlerinde de Türk Lirası tutarlar kullanılır.

    bb) Bu mükellefler, diğer para birimleriyle kayıt tuttukları sürece mükerrer 298 inci maddenin (A) fıkrası uyarınca enflasyon düzeltmesi yapamazlar. Türk para birimiyle kayıt yapmaya başlamaları halinde ise üç yıl süreyle anılan madde hükmünden yararlanamazlar.

    (*) Değişmeden önceki şekli: Bakanlar Kurulunca

    (**) Değişmeden önceki şekli: Bakanlar Kurulu


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest avukatlık yapan kişi arabuluculuk da yapabilir mi?
    Sonraki İçerik7440 sayılı yasada, 6/3 maddesine göre (Kasa ve ortaklardan alacaklar) 136 hesabı yapılandırma yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz