Demir-çelik ihracatı yapan bir firmayız. Sırbistan’da satış operasyonlarımızı yönetmesi için Sırp vatandaşı birini çalıştıracağız. Çalışacak kişi home-office çalışacak. Bizim orada bir şubemiz ya da çalışanın üzerine bir iş yeri yok. Dolayısıyla fatura da kesemeyecek. Sadece sözleşme düzenlesek, harcamayı tevsik edici belge yerine geçer mi? Bununla ilgili hangi mevzuata başvurmalıyız? KDV yönünden durum nasıl değerlendirilmelidir? Ödediğimiz ücreti kurumlar vergisi matrahından indirebilir miyiz?
KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.2.1. İkametgahı, İşyeri, Kanuni Merkezi ve İş Merkezi Türkiye’de Bulunmayanlar Tarafından Yapılan İşlemler” başlıklı bölümünde; “3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV’nin konusuna girebilmesi için Türkiye’de ifa edilmesi gerekmektedir.
Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye’de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye’de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi olacaktır.
Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.
Hizmetin vergiden müstesna olması ve hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.
KDV’nin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye’de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundadır.” açıklamalarına yer verilmiştir.
Yurt dışına 3d resim ihraç eden firma, yine yurt dışından ihraç edeceği resimle alakalı hizmet ithal etse, muhasebe kaydı nasıl yapılır. Kdv2 beyannamesinde beyan etmek gerekir mi?
Hizmet ithalinde (2) nolu KDV beyannamesi verilir.
Yurtdışından otel sistem kullanımı üyelik bedeline ilişkin 2. ayda gelen faturaya iade faturası kesmek istiyoruz. Henüz sorumlu sıfatıyla bildirim yapmadık.
Bu faturayı kayıtlara almadan herhangi resmi bir yoldan iade edebilir miyiz? Ya da kayıtlara alırsak sorumlu sıfatıyla KDV ödeyecek miyiz? İade faturası düzenlerken KDV hesaplayacak mıyız?
Fatura bedelini ödemediyseniz faturayı geri gönderirsiniz. Ödeme yapmışsanız 2 no.lu KDV beyanı verilir. İade faturası düzenlemek durumunda iseniz faturada KDV hesaplanmaz.
Yurtdışından alınan fuar hizmetleri için yani ticari kazanç kapsamına giren işlemlerde mukimlik belgesi temin edilmesi şart mıdır?
Yasal Mevzuat Mukimlik belgesi, ilgili kişi veya firmanın mukimi olduğu ülkenin yetkili makamlarından alınan ve o kişi/kurumun ilgili ülkede vergi mükellefi olduğunu gösteren resmi bir evraktır.
Yurtdışından alınan hizmet faturalarında, hizmeti veren firmanın mukimi olduğu ülke ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (ÇVAÖ) akdedilmiş ise ve bu anlaşma hükümleri çerçevesinde stopaj yapılmamışsa veyahut stopaj oranı indirimli olarak uygulanmışsa, mukimlik belgesinin alınması gerekmektedir.
Konu ile ilgili detaylı açıklama 1 Seri nolu Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Sirküleri’nde yer almaktadır.
Söz konusu sirküler gereğince, anlaşmaya taraf diğer ülkede yerleşik olanların Türkiye’de elde ettikleri kazanç veya iratların ilgili anlaşma çerçevesinde vergiye tabi tutulabilmesi için kendi ülkelerinin yetkili makamlarından mukimlik belgesi almaları ve bu belgenin aslı ile noterce veya bu ülkelerdeki Türk konsolosluklarınca tasdik edilecek Türkçe tercümesinin bir örneğini vergi sorumlularına ibraz etmeleri gerekmektedir.
Vergi sorumlularının teslim aldıkları söz konusu mukimlik belgelerini gerektiğinde yetkili makamlara ibraz etmek üzere muhafaza etmeleri gereklidir.
Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi durumunda ise ilgili anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümleri uygulanacaktır.
İlgili düzenlemeden de anlaşılacağı üzere firmalar, ÇVÖA hükümlerini dikkate alarak stopaj yapmamış olsalar veyahut indirimli olarak uygulamış olsalar bile, mukimlik belgesini ibraz edemezlerse, hem eksik beyan edilen stopaj tutarı hem de stopaj farkı üzerinden hesaplanan KDV2 tutarı nedeni cezalı tarhiyatla karşılaşacaklardır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından son dönemde verilen birçok muktezada da mukimlik belgesinin öneminin özellikle vurgulandığı ve mukimlik belgesinin ibraz edilememesi halinde ilgili Anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerinin uygulanacağı belirtilmektedir.
Söz konusu muktezaların ilgili kısımları aşağıda kısaca özetlenmiştir; 13.08.2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.06.16.01-125[30-11/8]-831 sayılı “Yurt dışından alınan hizmetler için yapılan ödemelerden yapılacak tevkifat hk” başlıklı mukteza; “Ayrıca, Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda, Anlaşma hükümlerinden yararlanabilmek için anılan Avusturya şirketinin Avusturya’da tam mükellef olduğunun ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkede vergilendirildiğinin Avusturya yetkili makamlarından alınacak bir belge ile kanıtlanması ve bu belgenin aslı ile noterce veya Avusturya’daki Türk Konsolosluklarınca tasdik edilen Türkçe tercümesinin bir örneğinin vergi sorumlularına veya ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir. Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi halinde ise ilgili Anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerimizin uygulanacağı tabiidir.”
27.07.2012 tarihli ve B.07.1.GİB.4.06.16.01-125[30-12/2]-781 sayılı “Yurtdışındaki firmadan alınan danışmanlık hizmeti nedeniyle yapılacak ödemelerin vergilendirilmesi hakkında hk” başlıklı mukteza; “Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda, Anlaşma hükümlerinden yararlanabilmek için söz konusu Makedonya mukimi şirketin Makedonya’da tam mükellef olduğunun ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkelerde vergilendirildiğinin yetkili makamlarından alınacak bir belge ile kanıtlanması ve bu belgenin aslı ile noterce veya bu ülkelerdeki Türk Konsolosluklarınca tasdik edilen Türkçe tercümesinin bir örneğinin vergi sorumlularına veya ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir.”
Uygulamada karşılaşılan konulardan biri de yurtdışında mukim kişi/kuruluşların bulundukları ülkedeki Türk Konsolosluklarına mukimlik belgesinin Türkçe tercümesini tasdik ettirmemeleridir. Bu nedenle hizmeti alan Türk firmalarının, karşı taraftan almış oldukları mukimlik belgesini Türkçe’ye çevirttirmeleri ve notere tasdik ettirmeleri gerekmektedir.
Firmalarca, mukimlik belgesinin aslı ve noter onaylı tercümesinin zamanaşımı süresince saklanması ve herhangi bir talep halinde Vergi İdaresine ibraz edilmesi gereklidir.
Sonuç: Firmalarımızın yurtdışından aldıkları hizmetlere ilişkin stopaj yükümlülüklerini yerine getirirken ilgili ÇVÖA hükümlerini dikkate aldıkları ve anlaşma hükümleri çerçevesinde stopaj yapmadıkları veya indirimli olarak uyguladıkları görülmektedir. Ancak ilgili anlaşma hükümlerinden faydalanabilmek için hizmeti veren kişi/kurumun o ülkede mukim olduğunu gösteren mukimlik belgesini almaları oldukça önemlidir. Eğer firmalarımız karşı taraftan mukimlik belgesi almazlarsa eksik beyan edilen stopaj ve stopaj farkı üzerinden hesaplanacak KDV2 nedeni ile cezalı tarhiyatlara muhatap olacaklardır.
Kaynak: İSMMMO – GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.