Ana Sayfa SGK Yurt dışında geçen çalışma sürelerimi Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanarak emekli olabilir...

Yurt dışında geçen çalışma sürelerimi Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanarak emekli olabilir miyim?

877
0
Yurt dışında geçen çalışma sürelerimi Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanarak emekli olabilir miyim?

Evvelce yurt dışında bulundum/halen yurt dışında bulunmaktayım. Yurt dışında geçen çalışma sürelerimi Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanarak emekli olabilmem hususunda kısaca bilgi verebilir misiniz?

3201 sayılı Kanunla, yurt dışında çalışan veya ev hanımı olarak bulunan Türk vatandaşlarına yurt dışında geçen sürelerini geriye dönük borçlanma yoluyla Türkiye’den emekli olma hakkı tanınmıştır.

Yurt dışında 18 yaşından sonra geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik sürelerinde Türk vatandaşı olanlar bu sürelerini, ayrıca çalışmış olup olmadıklarına bakılmaksızın ev kadınları aynı şartlarla yurt dışı sürelerini borçlanabilirler.

Borçlanma başvuruları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yapılır. Evvelce memur statüsünde çalışmış olanların ise “Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı – Mithatpaşa Caddesi No: 7, Sıhhıye/ANKARA adresine” yazılı olarak başvurmaları gereklidir.

Yurt dışında çalışmakta iken veya yurda kesin dönüş yaptıktan sonra ölenlerin yurt dışında geçen sigortalılık süreleri ile ev kadınlığında geçen sürelerin borçlandırılması için hak sahiplerince yapılacak başvurularda, ölenin Türkiye’deki sigortalılık statüsü dikkate alınarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yukarıda açıklanan birimlerine yapılmalıdır.

Kurumca tarafınıza tahakkuk ettirilecek borç tutarı, tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenmelidir. Aksi takdirde borçlanma işlemi iptal edilir.

Borç tutarının ödenmesi ve 5510 sayılı Kanunda belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde vatandaşlarımız emekli olabilirler.

 

 


Kaynak: Çalışma Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Yabancı Ülkelerde Yaşayan Ev Kadınlarının Yurt Dışı SGK Prim Borçlanması İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yurtdışı Borçlanması 2019 Yılı İçin Ne Kadar Oldu?

4b sigortalı olan bir kişi yurtdışı borçlanması yaptığında hizmet başlangıç tarihi nasıl belirlenir?

 

Önceki İçerikVergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 507)
Sonraki İçerikYurt dışı borçlanma işlemi için gerekli olan hizmet belgesi nereden ve hangi belgelerin ibrazı ile temin edilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz