Ana Sayfa Vergi Yurt dışına ihraç olunan mallar için ÖTV hesaplanır mı?

    Yurt dışına ihraç olunan mallar için ÖTV hesaplanır mı?

    281
    0

    İmalat yapan firmamız bulunmakta imalatta sabun çörek otu yağı şampuan krem üretimi yapılıyor. Ham maddeyi ülke içinden ÖTV’siz alıyoruz. Hem yurt içine hem de yurt dışına satışımız bulunmakta yapılan bu satışlar için bu ürünlerde ÖTV düzenlemesi yapmamız gerekiyor mu?

    Üretmiş olduğunuz ürünler için ÖTV hesaplanacaktır. Bağlı olduğunuz VD ne müracaat ederek ÖTV mükellefiyeti açtıracak ve beyanname vereceksiniz. Yurt dışına ihraç olunan mallar için ÖTV hesaplanmaz.


    Özelge: Kayıt ve tescil edilmiş aracın ihracında yüklenilen ÖTV’nin iade edilip edilmeyeceği hk.

    Özelge: ÖTV’ye tabi ürünlerin imalatçı-ihracatçı firma tarafından serbest bölgeye tesliminde ÖTV istisnası hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 5 GENEL-15

    02/01/2012

    Konu

    :

    ÖTV’ye tabi ürünlerin imalatçı-ihracatçı firma tarafından serbest bölgeye tesliminde ÖTV uygulaması.

    İlgide kayıtlı talep formunuzda, imalatçı-ihracatçı firma olarak serbest bölgeye ÖTV’ye tabi ürünlerin teslimi yapıldığından bahisle ÖTV istisnasından yararlanılıp yararlanılmayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.

    4760 sayılı ÖTV Kanununun 5/1. maddesinde Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimlerinde ÖTV istisnası uygulanabilmesi için:

    – Teslimin yurt dışındaki müşteriye yapılması,

    – Teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması,

    şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

    Bu hükme göre, ÖTV’nin konusuna giren malların serbest bölgelere teslimlerinde ihracat istisnası uygulanması mümkün değildir.

    Öte yandan, aynı Kanunun 8/2. maddesinde, ihraç edilmek şartıyla ihracatçılara teslim edilen mallara ait özel tüketim vergisinin, mükelleflerce ihracatçılardan tahsil edilmemesi şartıyla, bu mükelleflerin talebi üzerine vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı; söz konusu malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen verginin terkin olunacağı;  ihracatın yukarıdaki şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan verginin vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı ile birlikte tahsil olunacağı; ancak ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilememesi halinde, tecil edilen verginin, tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır.

    Bu hükümler gereğince, yurt içinden serbest bölgelere ihraç kaydıyla teslim edilen malların serbest bölgeden ihracında, Aynı Kanunun 8/2. maddesine göre tecil-terkin uygulaması kapsamında işlem yapılması mümkündür.

    Ancak ihraç kaydıyla yurt içinden serbest bölgelere yapılan teslimlerde, Kanunun 8/2. maddesine göre tecil-terkin uygulaması kapsamında işlem yapılabilmesi için, söz konusu teslimlerin Kanunun 5/1. maddesinde belirtilen yurt dışındaki müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

    1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik  “İhraç Kaydıyla Teslimlerde Verginin Tecili ve Terkini” başlıklı 9. 1. 2. bölümünde konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Söz konusu Tebliğlere https://www.gib.gov.tr/ adresinden ulaşmak mümkündür.


    Kaynak: GİB Özelge, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurtdışı harcırahlarının damga vergisini muhtasarda hangi kod altında gösterilecek?
    Sonraki İçerikFiyat Farkı ve İadelerde KDV Tevkifatı uygulaması

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz