1- TÜRKİYE İLE SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ BULUNMAYAN ÜLKELERDE ÇALIŞTIRILAN TÜRK VATANDAŞI İŞÇİLER, SAĞLIK YARDIMLARINDAN YARARLANIR MI?
Türkiye ile SGK anlaşması olmayan ülkelerde çalıştırılan T.C. Vatandaşı olan işçiler, topluluk sigortası kapsamında değerlendirildiğinden bu işçilerin işverenleri ile uzun vade (Malullük, Yaşlılık ve Ölüm) Topluluk sigortası sözleşmesi yapılmakta, ancak işverenleri ile Kısa Vade (Hastalık, Analık ile İş kazası ve Meslek Hastalığı) Topluluk sigortası kolundan sözleşme imzalanmamaktadır.
Söz konusu sigorta kollarına ait primler alınmadığı için, bu kimseler ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık yardımlarından yararlanmaları mümkün değildir.
2- TÜRK VATANDAŞI OLMAYAN YABANCI UYRUKLU KİŞİLER TÜRKİYE’DE, SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA SAĞLIK YARDIMLARINDAN NASIL YARARLANIR?
Türk vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için aşağıda belirtilen şartların sağlanması gerekmektedir;
2.1- Yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de ikamet etmesi,
2.2- Yabancı uyruklu kişinin Türkiye’de yabancı kimlik numarası alması,
2.3- Yabancı uyruklu kişinin, vatandaşı olduğu ülkede bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı çalışmaması gerekmektedir.
Kaynak: Sosyal Güvenlik Kurumu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.