Ana Sayfa Haberler Yükselen dolar ithalatçı firmaları nasıl etkileyecek?

Yükselen dolar ithalatçı firmaları nasıl etkileyecek?

829
0

Yükselen dolar ithalatçı firmaları nasıl etkileyecek?

Yılbaşından bu yana yurtiçi ve bölgesel belirsizliklerin de etkisiyle dolar karşısında yüzde 36’dan fazla değer kaybeden liranın yurtdışı döviz kredi yüksek ve ithalata bağımlı inşaat, ulaştırma ve gayrimenkul gibi sektörleri ciddi çıkmaza sokmasından korkuluyor.

Net döviz açık pozisyonu hâlihazırda 200 milyar doları aşan olan özel sektör üzerinde baskı artarken durumdan en çok etkilenen alanlar arasında hammadde ve doğrudan ithalat yapmak zorunda olan firmalar da var.

Son 15 yıllık dış ticaret performansı incelendiğinde ihracatın ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 65 seviyelerinde. Bir diğer deyişle, Türkiye bu dönemde 65 dolarlık mal satışı karşısında 100 dolarlık ithalat gerçekleştirmiş durumda.

Bir yandan dolar cinsiden borcu olan büyük firmalar peş peşe borç yapılandırmaya giderken, işin KOBİ boyutu da pek iç açıcı değil. Zira azalan ciro ve gitgide pahalı halen gelen ithalat karşısında küçük ve orta ölçekli işletmeler ilk çareyi fiyat atışına gitmekte ve kar marjlarını kısmakta görüyor. Bir sonraki aşamada, liradaki kaybın devam etmesi halinde piyasada ardı ardına işten çıkarmalarla karşılaşılabilir.

İnşaat en çok etkilenen sektörler arasında

Geçtiğimiz yıl yüzde 8.9’luk büyüme ve 2 milyonun üzerinde istihdamla Türk ekonomisini sırtlayan inşaat bu yıl döviz kur baskısını en ciddi hisseden sektörler arasında.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Salihvatandaş’a göre son bir yılda elektrik, mekanik, alüminyum ve demir gibi ithal inşaat hazır ve hammadde ürünlerinde yüzde 30 ila yüzde 50 arasında bir artış yaşandı.

Bu durumda inşaatta kur maliyetinin kârları aştığını çok açık görebiliyoruz. Sonuç olarak konut fiyatları da yükselmeye devam ediyor, diyen Salihvatandaş bu Ağustos ayı da zor geçecek gibi göründüğünü sözlerine ekledi.


Kaynak: Euronews
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikEnflasyon yüzde 15,85 ile Ocak 2004’ten bu yana en yüksek seviyede
Sonraki İçerikOtomatik BES’te işveren birden fazla şirket ile anlaşabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz