Ana Sayfa Vergi YMM olabilmek için 10 yıl kesintisiz mali müşavirlik faaliyetinde bulunmak zorunda mıdır?

    YMM olabilmek için 10 yıl kesintisiz mali müşavirlik faaliyetinde bulunmak zorunda mıdır?

    1300
    0

    Ymm olmak için en az 10 yıldan fazla Smmm yapmak şartındaki bu 10 yıl kesintisiz mi olmak zorunda mıdır? 

    Kesintili veya sürekli diye bir ayrım olmaz. Bağımsız ve bağımlı toplam süre 10 yıldan fazla olacak.

    Ara verilmesi süreyi kesmez.

    YMM sınav şartı olarak 4B prim ödenmiş yada silinmiş olmasının sınava engeli var mı yoksa mesleki belge alındıktan sonra düzenli aidat ödemesi yapılmış olması yeterli mi?

    10 yıl süresince oda aidatın TAM OLARAK ÖDENMESİ gerekir. 

    10 yıl boyunca serbest olarak veya bağımlı olarak Smmm faaliyetinin yapılması gerekir. 

    Yeminli Malî Müşavir Olabilmenin Özel Şartları 358 SK Madde 9 Yeminli malî müşavir olabilmek için: 

    1. a) En az 10 yıl serbest muhasebeci malî müşavirlik yapmış olmak, 
    2. b) Yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmak, 
    3. c) Yeminli malî müşavir ruhsatını almış olmak, 

    Şartları aranır. 

    Şu kadar ki, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında geçen (5786 sayılı Kanunun 5’inci maddesi ile değişen şekli, Yürürlük: 26.07.2008)hizmet süreleri ve bunların bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu olarak geçen hizmet süreleri, yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik şirketlerinde geçen hizmet süreleri; serbest muhasebeci mali müşavirlerden bir işyerine bağlı olarak çalışanların bu işyerlerinde geçen hizmet süreleri ile (*) hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanların bu hizmetlerinde geçen süreleri serbest muhasebeci malî müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir. (5786 sayılı Kanunun 5’inci maddesi ile eklenen cümle, Yürürlük: 26.07.2008) 

    Ancak, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış olanlardan yeterlilik sınavında başarılı olamayanların, sınav tarihinden sonra vergi inceleme yetkisini haiz olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri dikkate alınmaz. (5786 sayılı Kanunun 5’inci maddesi ile değişen şekli, Yürürlük: 26.07.2008) Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlar, yeterlilik sınavını kazandıkları tarihten itibaren açılacak yeminli mali müşavirlik sınavlarına genel hükümlere göre katılabilirler. 

    Ancak, bunların yeminli mali müşavir ruhsatını alabilmeleri için birinci fıkranın (a) bendindeki süreyi tamamlamaları şarttır.

    BENZER İÇERİKLER

    Yeminli mali müşavir olabilmenin şartları nelerdir?

    Firma ciro artışından dolayı YMM ile sözleşme imzalamalı mıdır?

    YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Ücretinin İade Hesabına Dahil Edilir Mi?


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikUygulamalı turizm meslek okulları kurumlar vergisinden muaf mıdır?
    Sonraki İçerikVakıf Üniversiteleri tarafından işletilen sağlık kuruluşları kurumlar vergisi öder mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz