Ana Sayfa Duyurular YİKOB Nedir?

YİKOB Nedir?

Projenin nihai amacı; büyükşehir alanlarındaki kamu yatırımlarının hızlı ve maliyeti etkin şekilde hayata geçirilmesini, daha iyi hizmet sunumunun gerçekleştirilmesini ve bu alanda faaliyet gösteren kurumların iş birliği ve koordinasyon içinde hareket etmesini sağlamaktır. Tüm bu amaçlar çerçevesinde ulusal mevzuat ve AB düzenlemelerinin uygulanması için gereken idari kapasiteyi artırmaktır.

1665
0

Türkiye’de kamu yönetiminde yenilikçi yaklaşımlarla son yıllarda önemli dönüşümler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, 12/11/2012 tarih ve 6360 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeyle 2014 yerel seçimleri sonrası yeni büyükşehir belediyeleri kurularak sayıları 30’a çıkmış ve büyükşehir belediyesi sınırları il mülki sınırları olarak değiştirilmiştir. Bu değişiklikle birlikte büyükşehirlerde görev ve yetki ayrımları yeniden düzenlenmiş, halkın ortak gereksinimlerini karşılamada belediyelerin yetkisi artmış, il özel idareleri kapatılmış, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB’lar) kurulmuştur.

YİKOB’lar büyükşehirlerde kamu yatırımların hayata geçirilmesinde önemli aktörlerdir. Kamu adına uygulayıcı rolünün yanı sıra koordine eden, izleyen ve denetleyen bir rol de üstlenmişlerdir. YİKOB’lar kamu yatırımlarının verimli, hızlı ve etkili şekilde hayata geçmesi için çalışmakta ve belirlenen politikaların yerelde iyi yönetim uygulamalarıyla hayata geçirilmesini desteklemektedir. Bu görevlerini yerine getirirken merkezî ve yerel kamu aktörleri arasında uygulamaya yönelik bilgi ve kaynak transferine ev sahipliği yapmaktadır.

YİKOB KAPASİTE GÜÇLENDİRME PROJESİ NEDİR?

2014 yılında kurulan, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi için hayata geçirilen YİKOB Kapasite Güçlendirme Projesi, T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye’deki kamu reformlarını desteklemek üzere başlatılmıştır. T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı proje ortağı olup İzmir, Trabzon ve Van illerindeki YİKOB’lar proje pilotlarıdır. Proje 24 ay uygulama süresine sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilmektedir.

Projenin nihai amacı; büyükşehir alanlarındaki kamu yatırımlarının hızlı ve maliyeti etkin şekilde hayata geçirilmesini, daha iyi hizmet sunumunun gerçekleştirilmesini ve bu alanda faaliyet gösteren kurumların iş birliği ve koordinasyon içinde hareket etmesini sağlamaktır. Tüm bu amaçlar çerçevesinde ulusal mevzuat ve AB düzenlemelerinin uygulanması için gereken idari kapasiteyi artırmaktır.

Bu amaca yönelik projede elde edilmesi hedeflenen sonuçlar;

  • YİKOB’ların kapasitesini artırarak büyükşehirlerde kamu yatırımlarının planlama ve uygulama süreçlerini iyileştirmek,
  • Türkiye’deki ilgili kurumlar arasında (YİKOB’lar, SBB ve diğer merkezi yatırımcı kamu kurumları) iş birliği ve koordinasyonu güçlendirmektir.

Projede hedeflenen sonuçların elde etmek için;

  • Kapsamlı eğitim faaliyetleri düzenlenecek,
  • Tüm YİKOB’lara yaygınlaştırmak üzeri standart iş akışlarının oluşturulacak,
  • Kritik iş akışlarını desteklemek üzere ihtiyaç duyulan yazılım modülleri geliştirilecek,
  • Destekleyici rehberler ve mevzuat değişiklik önerileri hazırlanacak,
  • Kurumsal kimlik ve aidiyeti güçlendirici çalışmalar yürütülecektir.

PROJE UYGULAMA SÜREÇLERİ

Aşama 1: Başlangıç Aşaması

• Başlangıç Raporu
• Proje Açılış Etkinliği

Aşama 2: Planlama ve Uygulama Kapasitesinin Geliştirilmesi

• Personel İhtiyaç Analizi
• Eğitim İhtiyaç Analizi
• YİKOB Personeline Eğitimler
-Yöneticilerin Eğitimi
– Teknik Personelin Eğitimi
-İdari Personelin Eğitimi
• Çalışma Ziyaretleri

Aşama 3: İlgili Kurumlar Arasında Koordinasyon ve İş Birliğinin Artırılması

• Pilot Bilgilendirme Seminerleri (Van, Trabzon, İzmir)
• Çalıştaylar
• Süreç ve İş Akış Analizleri
• Yazılım Geliştirme Süreçleri
• Operasyonel Süreç Rehberi
• Mevzuat Fark Analizi Raporu
• Taslak Mevzuat Değişikliği Teklifleri Raporu

PROJE KÜNYESİ


Kaynak: https://www.yikobprojesi.org/yikob-nedir/
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHukukçular hukuk reformuna inanıyor mu?
Sonraki İçerik7256 sayılı kanun yürürlüğe girdikten sonraki tahakkuk etmiş olan vergi cezaları ve faizleri için 7256 kanun kapsamında başvuru yapabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz