Ana Sayfa Muhasebe Yıkım hizmet bedeli karşılığı hurda alımı KDV’ye tabi midir?

    Yıkım hizmet bedeli karşılığı hurda alımı KDV’ye tabi midir?

    Şirketinizce ifa edilen yıkım hizmeti KDV'ye tabi olduğundan bu hizmet üzerinden KDV hesaplanması, bir diğer ifade ile enkazdan çıkarılan malların bedelinden, emniyet müdürlüğüne ödenen fark tutar düşüldükten sonra kalan tutar (yıkım hizmet bedeli) üzerinden %18 oranında KDV hesaplanacaktır.

    1502
    0

    T.C.
    ADIYAMAN VALİLİĞİ
    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    88409335-130[17-2016-ÖZELGE-1]-3

    28.02.2017

    Konu

    :

    Yıkım karşılığı hurda teslimi.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; Şirketinizin kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların yıkımı ve sonucunda enkazından çıkacak malzemeler karşılığında yıkım ve enkaz kaldırma işi yaptığı, bu tür işlemlerde çıkan malzeme değerinin yıkım maliyetinden yüksek tutarda olması durumunda ihaleyi düzenleyen ve yıkılacak binaların sahibi kuruma ödeme yaptığınız, yıkım öncesinde ve sonucunda çıkan hurda niteliğindeki malzeme için yapılan ödemelerin KDV’den istisna olup olmadığı hususunda Defterdarlığımızdan görüş talep edilmektedir.

    3065 sayılı KDV Kanununun;

    1/1 inci maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    1/3-d maddesinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışların KDV’ye tabi olduğu,

    17/4-g maddesinde, metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminin KDV’den istisna olduğu,

    20 nci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin ise malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği

    hüküm altına alınmıştır.

    Şirketiniz tarafından binaların yıkımına yönelik verilen yıkım hizmeti KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre, enkazdan çıkan malzemelerin ihale yoluyla alımı ise KDV Kanununun 1/3-d maddesine göre KDV’nin konusuna girmekle birlikte, enkazdan çıkan metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının alımı Kanunun 17/4-g maddesi uyarınca KDV’den istisnadır.

    Diğer taraftan, Şirketinizce ifa edilen yıkım hizmeti KDV’ye tabi olduğundan bu hizmet üzerinden KDV hesaplanması, bir diğer ifade ile enkazdan çıkarılan malların bedelinden, emniyet müdürlüğüne ödenen fark tutar düşüldükten sonra kalan tutar (yıkım hizmet bedeli) üzerinden %18 oranında KDV hesaplanacaktır.

     


    Kaynak:GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBugün tarihli Aralık ayı için nakdi ücretsiz izin desteğine başvuru yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikBa-Bs bildirimlerinde beklenen değişiklik; e-belgeler ba-bs’de bildirilmeyecek!