Ana Sayfa Vergi Yetki belgesi olmayan galericinin satmak için aldığı aracın KDV’si indirim konusu yapılabilir...

    Yetki belgesi olmayan galericinin satmak için aldığı aracın KDV’si indirim konusu yapılabilir mi?

    İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi almayan mükelleflerin 31/8/2020 tarihinden sonra yaptıkları araç teslimleri için 3065 sayılı Kanunun 23/f maddesi kapsamında özel matrah şekli uygulaması mümkün olmayıp, satış bedeli üzerinden genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanması gerekmektedir.

    246
    0

    Yetki belgesi olmayan galericinin alım satım yaptığı araçlar ve araç giderleri için yüklendiği KDV indirim konusu yapılabilir mi?

    Taşıt alışında ve giderler için ödenen KDV’nin tamamı indirilir.


    Yetki belgesi olmayan oto galerileri araçların satışında düzenlenecek fatura için özel matrah sistemini uygulayamaz. (KDVK Mad.23/f)

    KDV Kanunu’nun “Özel Matrah Şekilleri” başlıklı 23’üncü maddesinin “f” bendinde “f) İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.” (7104 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile eklenmiştir. (Yürürlük 1/6/2018)

    Konuya ilişin Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 1 Kasım 2021 tarihinde verilen örnek bir özelge Yetki Belgesiz Araç Satışında Özel Matrah Uygulanıp Uygulanamayacağı ile ilgili açıklamalar yapılmış ve özelgenin son paragrafında  “Buna göre, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi almayan mükelleflerin 31/8/2020 tarihinden sonra yaptıkları araç teslimleri için 3065 sayılı Kanunun 23/f maddesi kapsamında özel matrah şekli uygulaması mümkün olmayıp, satış bedeli üzerinden genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanması gerekmektedir.”

    şeklinde görüş bildirilmiştir.

    Özelge aşağıya eklenmiştir.

    T.C.
    HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
    Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı
    (Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    66523654-130[ÖZG-33-2020]-67542

    01.11.2021

    Konu

    :

    Yetki Belgesiz Araç Satışında Özel Matrah Uygulanıp Uygulanamayacağı hk.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ikinci el motorlu kara taşıtı alım satım faaliyeti ile iştigal ettiğiniz ve yetki belgenizin bulunmadığı belirtilerek 9/9/2020 tarih ve 31239 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yapılan düzenlemeye istinaden 31/7/2021 tarihine kadar yetki belgeniz bulunmadan ikinci el motorlu kara taşıtı teslimlerinde özel matrah uygulayıp uygulayamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

    -1/1 maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    -23/f maddesinde, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dahil) alınarak vasfında değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrahın, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olduğu

    hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin “İkinci El Araç ve Taşınmaz Ticareti” başlıklı (III/A-4.9.)  bölümünde;

    “İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, 13/2/2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamış olanlar, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilirler. 

    Verilen süre içinde yetki belgesini almamış olanlar ile yetki belgesi almaksızın ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticareti ile iştigal edenlerin ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrah uygulanmaz. 

    …”

    açıklamaları yer almaktadır.

    Diğer taraftan, 15/8/2020 tarih ve 31214 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 25 inci maddesi ile mezkur Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası, “Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin, 31/8/2020 tarihine kadar durumlarını bu Yönetmelikteki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekir.” şeklinde değiştirilmiştir.

    Ayrıca, 9/9/2020 tarih ve 31239 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2945 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 1 inci maddesi ile İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin geçici 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde” ibaresi “31/7/2021 tarihine kadar” şeklinde değiştirilmiş olup, 30/7/2021 tarih ve 31553 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4313 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 1 inci maddesi ile söz konusu fıkrada yer alan “31/7/2021” ibaresi “31/7/2022” şeklinde değiştirilmiştir. Ancak yapılan bu değişiklikler, bazı müesseselerin İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe aykırı durumlarının bu Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesine ilişkin olup, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yetki belgesinin alınması gereken süreye etki etmemektedir.

    Buna göre, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi almayan mükelleflerin 31/8/2020 tarihinden sonra yaptıkları araç teslimleri için 3065 sayılı Kanunun 23/f maddesi kapsamında özel matrah şekli uygulaması mümkün olmayıp, satış bedeli üzerinden genel hükümler çerçevesinde KDV hesaplanması gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKazançları Basit Usulde Tespit Edilen Mükelleflerde Gelir Vergisi İstisnası Rehberi
    Sonraki İçerikArsa, arazi ve tarlalar için yeniden değerleme yapılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz