Ana Sayfa Muhasebe Yeniden değerleme yapabilecek mükellefler (7326/11)

    Yeniden değerleme yapabilecek mükellefler (7326/11)

    Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dâhil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri bilançolarına kayıtlı iktisadi kıymetlerini, Kanunda yazılı istisnalar dışında yeniden değerleme hakkına sahip bulunmaktadırlar.

    651
    0

    7326 Sayılı Kanun Tebliğ Taslağı – 25.6.2021

    ..

    Yeniden değerleme yapabilecek mükellefler

    MADDE 4 – (1) Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dâhil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri bilançolarına kayıtlı iktisadi kıymetlerini, Kanunda yazılı istisnalar dışında yeniden değerleme hakkına sahip bulunmaktadırlar.

    (2) Aşağıda yer alan mükellefler 213 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesine, 7326 sayılı Kanunla eklenen yedinci fıkra hükümlerinden yararlanamaz:

    a) Dar mükellefiyet esasında vergilendirilen mükellefler,
    b) İşletme hesabı (zirai işletme hesabı dâhil) esasına göre defter tutan mükellefler,
    c) Serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler,
    ç) Finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren mükellefler,

    d) Sigorta ve reasürans şirketleri,
    e) Emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları,

    f) Münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler,

    g) 213 sayılı Kanunun 215 inci maddesi uyarınca kendilerine, kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen mükellefler.

     


    Kaynak:GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşletmeye kayıtlı atiklerin satışında fatura düzenlenmesi zorunlu mudur?
    Sonraki İçerikGenel sağlık sigortası prim borçlarının 7326 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırılması

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz