Ana Sayfa Vergi Yeni nesil ÖKC’den POS cihazı ile döviz cinsinden tahsilat yapılabilir mi?

    Yeni nesil ÖKC’den POS cihazı ile döviz cinsinden tahsilat yapılabilir mi?

    826
    0

    Yeni nesil ÖKC’den POS cihazı ile döviz cinsinden tahsilat yapılıp yapılamayacağı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı

    (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

       
    Sayı:77058783-105[ÖKC.ÖZ.17.01] – 19164621.11.2017
    Konu:Yeni nesil ÖKC’den POS cihazı ile döviz cinsinden tahsilat yapılıp yapılamayacağı. 
    İlgi:10.03.2017 tarihli ve 77198 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesi neticesinde; Başkanlığımıza bağlı ………Vergi Dairesi Müdürlüğünün …………… vergi kimlik numarasında eczacılık ve deri giyim perakende satışı faaliyetinde bulunduğunuz, iş yerinizde yeni nesil  ödeme kaydedici cihaz (YN ÖKC) kullandığınız,  YN ÖKC’nizden  döviz cinsinden satışlarınızı gerçekleştiremediğiniz belirtilerek, döviz cinsinden satışlarınızın tahsilatı için karşılığında fatura düzenlemek suretiyle, bankadan YN ÖKC’den bağımsız bir POS cihazı alarak iş yerinizde kullanıp kullanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşleri talep edildiği anlaşılmaktadır.

    Bilindiği üzere, 426 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 2 numaralı bölümünün son paragrafında, “Mezkur hükümlerle Bakanlığa (Maliye Bakanlığı) tanınan yetkiye istinaden satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde (06.12.1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna göre kullanmak zorunda oldukları ödeme kaydedici cihazların yerine) Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti getirilmiştir.” açıklaması yer almaktadır.

    Bununla birlikte,  466 ve 473 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile de YN ÖKC kullanma mecburiyetinin başlangıç tarihleri mükelleflerin satış hacmi, kullanılan ÖKC modeli ve satış sistemlerinin özellikleri de göz önünde bulundurularak 2016 yılından itibaren kademeli olarak yayılmak suretiyle yeniden belirlenmiştir.

    Söz konusu düzenlemeye göre, anılan Genel Tebliğin 466 ve 473 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişen Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanma Mecburiyetinin Başlama Tarihleri” başlıklı 4. bölümünde;

    ”Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin kademeli bir geçiş öngörülmektedir.

    Buna göre:

    a) 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 1/10/2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorundadırlar. Kapsama dâhil olan mükelleflerin, mezkûr tarihten sonra kullandıkları tüm seyyar EFT-POS cihazlarının yeni nesil ödeme kaydedici cihaz özelliği bulunmalıdır. Mükellefler bu tarihten önce de söz konusu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabilirler.

    b) Yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler 1/10/2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özelliği olanlarını kullanmak zorundadırlar.

    c) (a) ve (b) bentleri dışında kalan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti; 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı dikkate alınarak aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiş olup, 2014 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatı:

    – 1 milyon TL’yi aşan mükellefler için, 1/4/2016 tarihinden,

    – 1 milyon TL’den 500 Bin TL’ye kadar olan mükellefler için, 1/7/2016 tarihinden,

    – 500 Bin TL ile 150 Bin TL arasında olan mükellefler için, 1/10/2016 tarihinden,

    – 150 Bin TL’den az olan mükellefler için, 1/1/2018 tarihinden,

    itibaren Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti başlayacaktır.

    Dileyen mükellefler ise yukarıda belirtilen tarihlerden önce de Maliye Bakanlığınca onaylanmış Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları alarak kullanabileceklerdir” denilmektedir.

    Mezkur Tebliğin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar başlıklı 3. bölümünde ”Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, temel olarak Basit/Bilgisayar Bağlantılı ve EFT-POS özelliği olan cihazlar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Ayrıca akaryakıt pompalarına bağlanan, sinema giriş bileti ve yolcu taşıma bileti düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar da bu Tebliğ kapsamına girmektedir.” açıklamaları yer almaktadır.

    YN ÖKC’lerde bulunması gereken asgari standartları belirlemek amacıyla hazırlanmış olan   Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Teknik Kılavuzları TK-1 ve TK-2’nin “Harici EFT-POS/PinPad Uyumu” başlıklı 16. bölümünde ise;

    Yeni Nesil ÖKC’ ler, harici EFT-POS veya PinPad cihazlara ile GMP-3 (ÖKC-Harici Donanım Yazılım Haberleşme Protokolü) dökümanına göre çalışacaktır. Yeni Nesil ÖKC’lerle harici EFT-POS/PinPad arasındaki haberleşme daima Yeni Nesil ÖKC’ den başlayıp Yeni Nesil ÖKC’ de bitecektir.

     …..

    b) Perakende satışlarda, bedelin kredi kartı, banka kartı vb. kartlarla ödenmesi halinde fiş toplam tutarı, Yeni Nesil ÖKC’lerden kartın okutulduğu EFT-POS/PinPad cihazına otamatik olarak gönderilecektir.

    c) EFT-POS /PinPad cihazı bankadan provizyon aldıktan sonra provizyon bilgisini, Yeni Nesil ÖKC’lere gönderecek ve Yeni Nesil ÖKC’ler, satış fişini otomatik olarak düzenleyecektir.

    d) Yeni Nesil ÖKC’lere bağlı fatura yazıcılarının kullanılması halinde de EFT-POS cihazı ile bu yazıcıların Yeni Nesil ÖKC’ler ile uyumlu çalışması gerekmektedir.

    ÖKC’ler kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen ve fatura ile belgelendirilmesi gereken satışlar için ÖKC’lerde kayıt oluşturulması, ÖKC’lerden bir “Bilgi Fişi” düzenlenmesi ve Bilgi Fişi’nin alıcıya verilmesi gerekmektedir. Kaydın oluşturulması ve Bilgi Fişi’nin ihtiva etmesi gereken bilgiler GMP-TK1 dokümanında açıklanmıştır.” denilmektedir.

    Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinde “ Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

    1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

    2. Serbest meslek erbabına;

    3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

    4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

    5. Vergiden muaf esnafa.

    Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

    Yukarıda sayılanlar dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tesbit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 900.-TL’yi (01.01.2017 tarihinden itibaren) geçmesi veya bedeli 900.-TL’ den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.” denilmektedir.

    Bu nedenlerle, perakende mal satışı ve hizmet ifaları tahsilatlarının döviz cinsinden gerçekleştiği durumlarda,  YN ÖKC üzerinden yapılabilecek işlemler aşağıda yer almaktadır.

    -Tahsilatın nakit olarak yapılması halinde, tahsil edilen dövizin TL karşılığının hesaplanarak fişin TL cinsinden oluşturulması, istenildiği durumda döviz karşılığının da fiş üzerinde gösterilebilmesi,

    -Tahsilatın banka kredi kartı kullanılarak yapılması halinde, mükellefin anlaşmalı olduğu banka ve müşterinin hesabının bulunduğu bankanın uyumlu olması ve mükelleflerin YN ÖKC yetkili servislerine başvurarak  YN ÖKC yazılımlarının bu yapıya elverişli duruma getirilmesi şartıyla kullanılabilmesi,

    mümkün bulunmaktadır.

    Bu nedenlerle, perakende mal satışı ve hizmet ifalarınız ile ilgili olarak Türk lirasının yanısıra yabancı para cinsinden yapacağınız tahsilatlarda da EFT-POS özellikli YN ÖKC veya YN ÖKC ile GMP-3’e uygun olarak eşleştirilmiş banka POS larını kullanmanız zorunlu olup, banka POS cihazlarını YN ÖKC lerden bağımsız bir şekilde tahsilat amaçlı olarak kullanmanız mümkün bulunmamaktadır.


    Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİthalatı Yapılan Malların Millileşmeden Türkiye’de Mukim Firmalara Satılması Halinde Oluşan Tarih Ve Tutar Farklılığının Ba-Bs Formlarında Bildirimi
    Sonraki İçerikSgk elektronik tebligat uygulamasının uygulandığı iller kapsamı genişletildi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz