Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ Yeni Bir Vergi: Dijital Hizmet Vergisi – YMM, Hasan ERARSLAN

Yeni Bir Vergi: Dijital Hizmet Vergisi – YMM, Hasan ERARSLAN

1110
0

Hasan ERARSLAN
Yeminli Mali Müşavir
ymm.hasanerarslan@gmail.com

23 Nisan 2020


YENİ BİR VERGİ: DİJİTAL HİZMET VERGİSİ

7194 sayılı “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 7 Aralık 2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konu kanun ile Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi ve Değerli Konut Vergisi yeni ihdas edilen vergiler. Ayrıca bazı indirim ve istisnaların kaldırılması, yeniden düzenlenmesi, mevcut bazı vergi oranlarındaki artışlar, bazı giderlere kısıtlama getirilmesi gibi pek çok düzenleme söz konusu kanun ile hayatımıza girmiş bulunmaktadır.

Bunlardan biri olan Dijital Hizmet Vergisidir.

Bilgi teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve yenilikler, sosyal, kültürel ve ekonomik alandaki globalleşmenin hızını artırmış ve bu durum aynı zamanda, dijital hizmet sunan çokuluslu şirketlerin mukim olmadıkları ülkelerde önemli bir fiziki varlıkları olmadan (bazen hiçbir fiziki varlık olmadan) ticari faaliyette bulunmasına da imkân tanımıştır.

Dijital hizmet sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin, faaliyette bulundukları ülkelerin kamu gelirlerine adil bir katkı sağlamaları gerektiği genel kabul görmekle birlikte, bu alanda yaşanan hızlı gelişmelere ülkeler aynı hızda yanıt veremediğinden, henüz tüm dünyada uygulanan ortak bir vergileme rejimi oluşturulamamıştır. Bununla birlikte, bazı ülkelerin dijital hizmet sektörünü vergilendirmeye başladığı, bazı ülkelerin ise bu alanı vergilendirmeye yönelik idari ve yasal çalışmaları bulunduğu bilinmektedir.

İşte bu gerekçelerle dijital hizmetlerden elde edilen hasılatın vergilendirilmesini sağlamak üzere, farklı ülke uygulamaları ile uluslararası kuruluşların da görüşleri dikkate alınarak Dijital Hizmet Vergisi adıyla yeni bir vergi ihdas edilmiştir.

DİJİTAL HİZMET VERGİSİ NEDİR

Türkiye’de sunulan;

-Dijital ortamda kullanıcılara sağlanan her türlü reklam hizmeti,

-Sesli, görsel ya da kayıt edilmesine yönelik olarak dijital ortamda sunulan hizmetler,

-Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamın sağlanması ve işletilmesi hizmeti dijital hizmet vergisine tabidir.

Ayrıca bu hizmetlere yönelik dijital ortamda verilen aracılık hizmetleri de dijital hizmet vergisine tabidir.

VERGİNİN MÜKELLEFİ

Dijital hizmet vergisinin mükellefi bu hizmetlerin sağlayıcılarıdır.

Mükelleflerin tam mükellef olup olmaması dar mükellefiyete tabi olarak Türkiye’de bulunan işyeri veya daimi temsilcileri ile gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesi mükellefiyete tesir etmez.

Mükellefin Türkiye’de ikametgâhının işyerinin bulunmaması hallerinde vergi alacağının emniyeti amacıyla işleme taraf olanlar ile aracılık edenler verginin ödenmesinden sorumlu olabilir.

Dijital hizmetlerden dolayı Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon TL veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon € veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar bu vergiden muaftır.

Her iki haddin aşılması halinde muafiyet sona erer.

İlgili hadlerin arka arkaya iki hesap dönemi boyunca ilgili hadlerden herhangi birinin altında kalanların vergi muafiyeti izleyen hesap döneminde tekrar başlar.

VERGİNİN MATRAHI VE ORANI

Dijital hizmet vergisinin matrahı verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle bir takvim yılında elde edilen hasılattır. Hasılat döviz olarak tahsil edilirse TL’ye çevrilir.

Dijital hizmet vergisinin oranı % 7,5 ’dur. Hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmaz.

BEYAN VE ÖDEME

Dijital hizmet vergisinde vergi dönemi takvim yılının birer aylık dönemleridir. Mükellefin beyanı üzerine tarh olunur. Sorumlu sıfatıyla beyannamenin verilmesi durumlarında ise bu kesinti yapmakla sorumlu olanlar tarafından verilir.

Yükümlülük 1 Mart 2020 tarihinde başlayacaktır.

Bahsi geçen vergiyi ödemekle yükümlü bulunanlar beyannamelerini vergilendirme dönemini takip eden ayın sonuna kadar ilgili vergi dairesine ödemekle yükümlüdürler. Katma değer vergisi mükellefiyeti bulunanlar için bağlı bulundukları, bulunmayanlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek vergi dairesine ödenir.

Yani söz konusu mükellefler 30 Nisan 2020 tarihine kadar ilk beyanlarını ve beyan üzerine tahakkuk edecek vergilerini ödemek zorundadırlar.

Vergi, mükellef veya vergi sorumlusu olan gerçek veya tüzel kişi adına tarh olunur. Adi ortalıklarda ortaklardan herhangi biri adına tarhiyat yapılır.

Ödenen dijital hizmet vergisi mükellefler tarafından gelir veya kurumlar vergisine esas safi kazancın tespitinde gider olarak indirebilir.

VERGİYİ BEYAN ETMEME CEZASI

Dijital hizmet vergisine ilişkin beyanname verme ve ödeme yükümlülüklerini süresinde yerine getirmeyen mükelleflere tebligat, elektronik posta veya diğer tüm iletişim araçları ihtarda bulunulur. Bu durum Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın internet sitesinde ilan edilir. İlan tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflerin sunmuş oldukları hizmetlere erişim, yükümlülükler yerine getirilene kadar engellenmesine karar verilebilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen engelleme kararı sonrasında bu karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderilir. Engelleme kararlarının gereği bildirimden itibaren 24 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilir.

HAS SÖZ 

İşten önce tedbir, pişmanlığa yer bırakmaz.
(Hz. Ali)

 


Kaynak: Hasan ERARSLAN – YMM, Özel İzni ile yayınlanmıştır. Yazının Tüm hakları ve sorumluluğu yazara aittir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKısa çalışma ödeneğinden kaç gün faydalanabiliriz?
Sonraki İçerikCovid-19 ile Mücadele Kapsamında Brezilya Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu ürünlerin bir listesi yayımlandı..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz