Ana Sayfa Muhasebe Yayın hakkı karşılığı düzenlenen faturanın KDV’si indirim konusu yapılır mı?

    Yayın hakkı karşılığı düzenlenen faturanın KDV’si indirim konusu yapılır mı?

    "Baskı Bedeli" altında fatura edilen tutardan KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı

    398
    0

    Kitap basım ve yayın işi yapan firmamız yine yurtiçinde kitap basım ve yayın işi yapan firmanın sahip olduğu kitap yayın haklarını fatura karşılığı %18 KDV ile satın almakta ve bu kitapların basımını yaptırıp satmaktadır. Bu durumda alınan faturayı direkt gider yazabilir miyim? Ya da işlerken özellik arz eden durum var mıdır? 

    Fatura ile ödenen hizmet bedeli malın maliyetine yazılır. Ödenen KDV ise indirim konusu yapılır. 

    KDV gider yazılmaz.

    “Baskı Bedeli” altında fatura edilen tutardan KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

       
    Sayı : 39044742-130-6200 06.01.2017
    Konu : “Baskı Bedeli” altında fatura edilen tutardan KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı.  

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda;

    Şirketinizin reklamcılık sektöründe faaliyet gösterdiğini, müşterilerine katalog, broşür, kitapçık tasarımı, dizaynı ve basımı hizmeti verdiğini, tasarım ve dizayn çalışmalarını şirketinizin yaptığını, anlaşmalı matbaa firmasının ise baskı işlemini gerçekleştirdiğini, matbaa firmasına katalog, broşür ve kitapçıkların basılacağı kağıtların şirketiniz tarafından verildiğini,

    Matbaa firmasının bu baskı hizmeti karşılığında şirketinize baskı faturası düzenlediğini, şirketinizin de müşterilerine “Baskı Bedeli” faturası kestiğini ve düzenlenen faturada “Baskı Bedeli” adında tek bir kalem bulunduğunu, bu bedelin içinde şirketiniz tarafından yapılan tasarım bedeli, dizayn bedeli, matbaa firmasının baskı bedeli ve vb. harcamalar bulunduğunu belirterek,

    – KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a) bölümünde olan şirketiniz  tarafından Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) belirlenmiş alıcılar bölümünde yer alan payları Borsa İstanbul A.Ş’de (BİST) işlem gören şirketlere “Baskı Bedeli” adı altında düzenlediğiniz fatura bedeli üzerinden KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı,

    – Şirketiniz tarafından ayrıca ve ayrı kalemler olarak fatura edilen fotoğraf çekimi, kuaför ve ambiyans bedellerinin de Tebligin “I/C-2.1.3.2.12 Her türlü Baskı ve Basım Hizmetleri” kapsamında tevkifata tabi olup olmadığı konusunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

    – 1/1 inci maddesinde; ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

    – 4/1 inci maddesinde hizmetin; teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,

    – 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.

    Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1) bölümünde kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılar, (I/C-2.1.3.2) bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler açıklanmıştır.

    Söz konusu Tebliğin (I/C-2.1.3.2.12.) bölümünde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen baskı ve basım hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı, baskısı yapılmış ve piyasada satışa sunulmuş hazır haldeki ürünlerin doğrudan alımında tevkifat uygulanmayacağı, bu kapsamda, hizmetin veya faaliyetin gerektirdiği kırtasiye, basılı kağıt, defter ve benzeri malların alımı bu bölüm kapsamında değerlendirilmeyeceği belirtilmiştir.

    Her türlü baskı ve basım hizmetleri kapsamına; kitap, ansiklopedi, risale, dergi, broşür, gazete, bülten, basılı kağıt, katalog, afiş, poster, dosya, klasör, matbu evrak, makbuz, kartvizit, antetli kağıt, zarf, bloknot, defter, ajanda, takvim, her çeşit belge ve sertifika, davetiye, mesaj ve tebrik kartı, etiket, ambalaj, test gibi süreli veya süresiz yayınlar ile diğer ürünlerin her türlü (cd, vcd, dvd gibi baskılar dâhil) baskı ve basımı hizmeti ile bunların veya sorumlu tayin edilenler tarafından kullanılan her çeşit evrakın ciltlenmesine ilişkin hizmetler girmektedir.

    Konuyla ilgili olarak yayımlanan 60 No.lu KDV Sirkülerinin (2.2.2.12) bölümünde de detaylı açıklamalara yer verilmiştir.

    Buna göre,

    Şirketinizce tasarım ve dizayn çalışmaları yapılan, baskı işlemleri anlaşmalı matbaalara yaptırılan katalog, broşür ve kitapçıkların basım hizmetinin Borsa İstanbul A.Ş’de (BİST) işlem gören şirketlere karşı yapılması halinde, bu hizmet üzerinden 5/10 oranında KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.

    Şirketiniz tarafından ayrıca fatura edilen fotoğraf çekimi, kuaför ve ambiyans hizmetlerinin baskı hizmetinin bir unsuru olarak baskı hizmeti ile birlikte verilmesi halinde söz konusu hizmetlerin de baskı hizmeti kapsamında değerlendirilerek tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

    Ancak verilen fotoğraf çekimi, kuaför ve ambiyans hizmetlerinin baskı hizmetinden bağımsız bir iş olması ve baskı hizmeti ile ilişkili olmaması halinde tevkifata tabi tutulmayacağı tabiidir.


    Kaynak: İsmmmo, GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKısa çalışma ve Nakdi ücret desteğinde geçen süreler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?
    Sonraki İçerikEnvantere kaydedilen veya kiralanan araç için yapılan harcamalar ile dış giyim harcamaları gider olarak dikkate alınabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz