Ana Sayfa Vergi Yardımlaşma sandığına kira ödemesinde tevkifat olup olmayacağı

    Yardımlaşma sandığına kira ödemesinde tevkifat olup olmayacağı

    0
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Ankara Defterdarlığı

    Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

     

    Tarih: 17.09.2024

    Sayı:E-38418978-120[94-2024/6]-

     

    Konu: (İ) Yardımlaşma sandığına kira ödemesinde tevkifat olup olmayacağı

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 6207 sayılı Avukatlar Yardımlaşma Kanununa istinaden kurulan … Barosu Avukatları Yardımlaşma Sandığı’na ait gayrimenkulün şirketinizce kiralandığı belirtilerek söz konusu sandığa yapılan kira ödemelerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94 üncü maddesinde; “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” hükmü yer almaktadır.

    Aynı fıkranın (5/b) bendinde, vakıflara (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun uygulanmasına ilişkin açıklamaları içeren 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “15.3.2.2. Dernek veya vakıflara ait taşınmazların kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri” başlıklı bölümünde, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi uyarınca, vakıflara (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait taşınmazların kiralanması karşılığında, bunlara yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılacağı; sendikalar, ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret borsaları, esnaf odaları ve bunların birlikleri ile diğer mesleki kuruluşlara ait oda ve birlikler, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıklarına yapılan kira ödemelerinden de gelir vergisi kesintisi yapılması gerektiği açıklamalarına yer verilmiştir.

    Öte yandan, 6207 sayılı Avukatlar Yardımlaşma Kanununun birinci maddesinde, her baro merkezinde baro genel kurulu kararıyla avukatlar yardımlaşma sandığı kurulabileceği ve sandıkların idare ve temsilinin baro yönetim kurullarına ait olduğu belirtilmiş, sandıkların gelir ve masraflarının sayıldığı ikinci maddenin üçüncü fıkrasında da, “Sandıkların varidat ve masrafları ile bütün muameleleri her türlü vergi ve resimlerden muaftır.” hükmüne yer verilmiştir.

    Bu hükme göre, 6207 sayılı Kanuna göre … Barosu bünyesinde kurulan … Barosu Yardımlaşma Sandığına ait gayrimenkulün kiralanması karşılığında söz konusu Sandığa yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.

     

     

     

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-Turqualty Programı kapsamında alınan desteklerin Ar-Ge ve tasarım projesi kapsamında istisna olup olmayacağı
    Sonraki İçerikTeknoloji Geliştirme Bölgesinde Fikri, Sina ve Buluşların Vergisel Durumu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz