Ana Sayfa Vergi Yaptığı faydalı model üründen kar etmiş, faydalı model istisnasından faydalanabilmesi için uygulama...

    Yaptığı faydalı model üründen kar etmiş, faydalı model istisnasından faydalanabilmesi için uygulama hakkında bilgi verir misiniz?

    381
    0

    Gelir vergisi mükellefi 2021 yılında faydalı model belgesi alarak üretim yapmıştır. Yaptığı faydalı model üründen kar etmiş, faydalı model istisnasından faydalanabilmesi için uygulama hakkında bilgi verir misiniz?

    Bu istisna GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ İÇİNDE UYGULANIR.

    KVK Madde 5/B (4) Bu madde gelir vergisi mükellefleri hakkında da uygulanır.

    KVK 5/B maddesinde belli şartları taşıyan Paten ve Faydalı modellere ilişkin olarak elde edilen kazançların % 50 si Kurumlar Vergisinden istisna edilmiştir.

    Temel şartların sağlanması durumunda aşağıdaki kazançlar için %50 oranında Kurumlar Vergisi İstisnasından yararlanma imkanı bulunmaktadır.

    Patentin/Faydalı Modelin lisanslanması veya devri yoluyla elde edilen kazançlar Patente/Faydalı Modele konu buluşun Türkiye’de üretilip satılması halinde elde edilen kazançlar Patente konu olan ve Türkiye’de gerçekleştirilen üretim süreciyle üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançlar Buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi neticesinde elde edilen gelirler ile buluş nedeniyle alınan sigorta veya diğer tazminatlar.

    Ayrıca, Patente/Faydalı Modele ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışından doğan kazançlar 3065 sayılı KDV Kanununun 17/4-z maddesi uyarınca KDV’den istisna tutulmuştur.

    KONU İLE İLGİLİ OLARAK 8 NOLU KVK GENEL TEBLİĞİNİ İNCELEYİNİZ. TEBLİĞİ DE USUL VE ESASLAR AÇIKLANMIŞTIR.

    KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 8)
    Resmi Gazete Tarihi: 21/04/2015
    Resmi Gazete No: 29333

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSGK’sı okul tarafından ödenen üniversite stajyerine muhtasar beyannamesinde hangi kod ile beyan edilmesi gerekmektedir?
    Sonraki İçerikÖzel inşaat işi yapanlar kroki bedeli faturalarını nasıl kayıt ettirmelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz