Ana Sayfa Duyurular Yapılacak Yusufeli Barajı ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak

Yapılacak Yusufeli Barajı ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak

537
0

YUSUFELİ BARAJI’NIN 3 MİLYON METREKÜPÜNCÜ BETONU DÖKÜLDÜ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: YUSUFELİ BARAJI MİLLİ EKONOMİMİZE YILLIK 1,5 MİLYAR LİRA KATKI VERECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve ülkemizin vizyon projelerinden olan Yusufeli Barajı ve HES projesinde önemli ve kritik bir elik daha geride bırakıldı. Toplam 4 milyon metreküp gövde betonunun döküleceği bu eserin 3 milyonuncu metreküp betonu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın videokonferans yolu ile iştirak ettiği, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin ise baraj inşaatından katıldığı törenle döküldü. Törende aynı zamanda yapımı tamamlanan “Rize-Merkez ve Güneysu İlçeleri Taşlıdere Vadisi Islahı 5.Kısım” işi ile “Bayburt Demirözü Barajı Sulaması”nın da açılışları gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada bu büyük değişimi kavrayamadığı için eser siyasetiyle değil, milletin ortak değerlerini istismarla ayakta kalmayı çalışanları teessüfle izlediklerini vurgulayarak “Dünya koronavirüs salgınının pençesinde kıvranırken biz her biri kendi alanında çığır açacak eserlerin yükselişinin sevincini yaşıyoruz. Çanakkale’deki köprünün son bloğunu yerleştirdik. GAP’ın en büyük projelerinden Ilısu Barajı bize nasip oldu. Son acil durum hastanelerinin üçünü 45 günde tamamladık. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nı hizmete sunduk. Dün Ankara’da 10 millet bahçesinin açılışını gerçekleştirdik. Yusufeli Barajı’ndaki ilerlemenin gururunu yaşıyoruz. Kamu düzenini başarıyla yöneten Türkiye kutlu yürüyüşüne asla ara vermemiştir” diye konuştu.

SON 18 YILDA YAPILANLARA 585 YENİ BARAJ İLAVE ETTİK

“Bizi yolumuzdan alıkoyacak hiçbir engel görmüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkemizin kalkınma mücadelesinde barajların sembolik bir önemi vardır. Bu ülke yıllarda Allah’ın lütfu olan suların topraklarından akıp gitmesini seyretmiştir. Tarım arazileri susuzluktan çatlarken, şehirler susuzluktan kavrulurken yağışta su her şeyi önüne alıp götürürken biz kendi insanımızın değerlerine savaş açanlarla uğraşıyorduk. Baraj inşaası bu geri kalmışlıktan kurtuluş mücadelesinin sembolüydü. Rahmetli Adnan Menderes’in önem verdiği konulardan birisi baraj konusu olmuştu. Rahmetli Demirel de siyasetini baraj üzerine kurmuştur. Erbakan Hoca’da da özel bir önemi vardır. Biz ise son 18 yılda yapılanlara 585 yeni baraj ilave ettik. 2003’ten önce ülkemizde toplam 105 adet hidroelektrik santrali inşa edebilmişti. 18 yılda 576 hidroelektrik santralini daha ülkemize kazandırdık. 228 gölet sayısına 329 adet daha ilave ettik. 89 içme suyu varken 247 ilave tesisi daha milletin hizmetine sunduk” açıklamasını yaptı.

EKONOMİMİZE YILDA 1.5 MİLYAR LİRA KATKI SAĞLAYACAK

Ülkemizin en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP bünyesindeki projelerin çok önemli bir bölümünün kendi dönemlerinde inşa edildiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan “GAP’ta sulanan arazi miktarını yüzde 19’dan yüzde 53’e çıkardık, verimliliği artırdık. Yusufeli Barajı’nın 3 milyonuncu metreküp dökme törenine şahitlik ediyoruz. 4’te 3’lük gerçekleşmeyi geride bırakıyoruz. Çoruh su bakımından çok önemli bir havzadır. 50 elektrik üretim tesisi faaliyet gösteriyor. Her biri devasa büyüklükteki baraj ve elektrik santralleri ülkemize hizmet veriyor. 540 megawatt kurulu güce sahip olacak Yusufeli Barajı bu gerdanlığın imamesi durumundadır. 275 metre gövdesiyle 100 katlı binanın yüksekliğine eşdeğerdir. Tamamen kendi mühendislerimizin ürünü olan bu eser ekonomimize yılda 1.5 milyar lira katkı sağlamanın yanında, Çoruh Vadisi’ni taşkınlardan koruyacaktır. Barajla birlikte, yollar, köprüler, menfezler, tüneller ve yeni Yusufeli İlçemiz inşa edildi. Burada adeta yepyeni hayat alanı kuruluyor. Kontrolüne gittiğimizde bu eser nadide ve dev bir eser” değerlendirmesinde bulundu.

BU ESER AYRI BİR ÖVÜNÇ KAYNAĞI

Dağların arasında böyle bir eserin yapılmış olmasının ayrı bir övünç kaynağı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkemize bu eserin kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Yüklenici firmayı tebrik ediyorum. Açılışını yaptığımız Rize-Merkez ve Güneysu İlçeleri Taşlıdere Vadisi Islahı 5.Kısım işinin de hayırlı olmasını diliyorum. Bu proje ile 9 meskun mahal ve 1000 dekar tarım alanı taşkın riskinden korunmuş oluyor. Açılışı yapılan diğer tesis olan Bayburt Demirözü Barajı Sulaması ise bölgedeki arazilerin verimini artıracaktır. Bir kez daha ülkemize eser kazandırma mücadelemizde yanımızda olan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Proje kapsamında inşa edilen yeni Yusufeli’nin adeta denize nazır olduğunu da ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağaçlandırma çalışmalarının başladığını ve peyzaj çalışmalarının bittiği anda burasının bir başka güzel olacağını söyledi.

Yusufeli Barajının 7 yılda kendini finanse edeceğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Baraj ile yılda 1.5 milyar lira bütçemize katkı sağlanacağını ve fizibl bir yatırım olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının ardından Yusufeli Barajı ile Rize-Merkez ve Güneysu İlçeleri Taşlıdere Vadisi Islahı 5.Kısım” işi ve “Bayburt Demirözü Barajı Sulaması sahalarına bağlanarak Yusufeli Barajının 3 milyonuncu metreküp beton dökümünü diğerlerinin ise açılışlarını gerçekleştirdi.


Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Duyurusu 06.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSokağa çıkma kısıtlamaları kalkan 65 yaş üstü meslek mensupları vergi beyannamelerini ne zamana kadar bildirmelidir?
Sonraki İçerikTCMB Sistemik Risk Veri Takip Sistemi ile ilgili mevzuat nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz