“Yüz seksen günde doksan gün” uygulamasında amaç nedir?
Türkiye’de vize süresinden veya vize muafiyetinin sağladığı süreden fazla kalacak yabancıların ikamet izninin sağlanması, böylece vizenin veya vize muafiyetinin daha çok turistik ziyaretleri içine alacak şekilde yabancılara sağladığı avantajın amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Bu çerçevede 180 günde 90 gün kalma süresini tamamlamış yabancıların ülkemizde bu süreden daha fazla kalmalarını istemeleri durumunda, şartlarını taşıdıkları ikamet izni çeşitlerinden birine başvurmaları ve ikamet izni almaları esastır.
Vize ile kalışlarda “yüz seksen günde doksan gün” kuralının istisnaları nelerdir?
Yüz seksen günde doksan gün’ hükmünün uygulanması, vize uygulamasına tabi yabancılar için geçerli olduğundan, aşağıda belirtilen yabancılar bu uygulamanın kapsamı dışındadırlar:
a) Geçerli ikamet ya da çalışma izni bulunanlar
b) İzin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkanlar( mavi kart sahibi kişiler)
c) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalarla ikamet izninden muaf tutulanlar (NATO kuvvet unsurları gibi) 4 / 23 ç) Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk resmi memurları ile bunların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarıyla sınırlı olmak üzere, ailelerinden Dışişleri Bakanlığınca bildirilenler (bu kişiler durumlarını gösteren belge taşırlar)
d) Uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla belirlenmiş olanlar (bu kişiler durumlarını gösteren belge taşırlar) e) “Vatansız kişi kimlik belgesi” sahipleri
f) “Uluslararası koruma başvuru kayıt belgesi” olanlar
g) “Uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi” sahipleri
ğ) “Uluslararası koruma statüsü sahibi kimlik belgesi” sahipleri
“Yüz seksen günde doksan gün” uygulamasının ikamet izinleri başvurularının konsolosluklarca henüz tam anlamıyla alınamaması nedeniyle geçici bir süre ile esnetilmesi mümkün mü?
Türkiye’de 180 günde 90 gün kalma süresini tamamlamış yabancılardan sınır kapılarımıza gelmiş olanlardan ülkemize girişine mani başka bir husus yoksa giriş tarihinden itibaren ikamet izni almak üzere on gün (10) içinde yaşadıkları ildeki Yabancılar Şube Müdürlüklerine başvurmayı kabul ettiklerini beyan etmeleri kaydıyla girişine izin verilmektedir.
Bu çerçevede kendisine verilen matbu formda belirtilen hususları kabul eden yabancılar için genel hükümler çerçevesinde giriş işlemlerine başlanmaktadır.
“Yüz seksen günde doksan gün” ülkede kalma süresini doldurmuş olan yabancılar ülkeye girişinden itibaren on gün (10) içerisinde ikamet izni başvurusunda bulunmamaları durumunda ne olacaktır?
On gün içerisinde ikamet iznine müracaat etmeyenler, giriş tarihinden itibaren ikamet izni ihlali yapmış sayılacaklardır.
Kaynak:Göç İdare Genel Müdürlüğü
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.