Ana Sayfa Vergi Yabancıdan aldığımız bir gayrimenkulü T.C. vatandaşına sattığımızda KDV oranı ne olacaktır?

    Yabancıdan aldığımız bir gayrimenkulü T.C. vatandaşına sattığımızda KDV oranı ne olacaktır?

    241
    0

    Mükellefim, vergi mükellefi olmayan yabancı bir şahıstan 120 metre kare bir daireyi alıp, vergi mükellefi olmayan bir Türk vatandaşa satışını gerçekleştirdi. Satış için fatura düzenlerken mevzuattaki değişikliklere göre KDV oranı ne olmalıdır ?

    Uygulanacak KDV oranı %8’dir.

    Konutlarda son güncellenen KDV oranları hangi kriterlere göre ne kadardır?

    GAYRİMENKUL TESLİMLERİNDE KDV ORANI 

    Yapı ruhsatı 01/01/2013 tarihinden önce alınan konutların tesliminde 150 m2’nin altındakiler için %1 nispet uygulanır. 

    Yapı ruhsatı 01/01/2017 tarihinden sonra alınan konutların tesliminde; Büyükşehir Belediyelerindeki lüks veya Birinci Sınıf İnşaatların Net alanı 150 m2’ye kadar olan KONUTLARIN Tesliminde; binanın üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunun 29. Maddesine istinaden Tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;

    Bin Türk lirası ile iki bin Türk lirası (iki bin Türk lirası dâhil) arasında olan konutların tesliminde %8, 

    İki bin Türk lirasının üzerinde olan konutların tesliminde %18, 

    Büyükşehir dışındaki illerde; inşaat sınıfı ne olursa olsun 150 m2’ye kadar olan konutlarda uygulanacak KDV oranı %1’dir.

    Büyükşehirlerde 150 m2’ye kadar olan konutların inşaat kalitesi Lüks veya Birinci sınıf OLMAYANLAR için uygulanacak KDV oranı %1’dir. 

    KENTSEL DÖNÜŞÜM KDV ORANI: 16/05/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki Kanun (Kentsel dönüşüm Kanunu) kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerdeki Konutların teslimlerinde KDV %1 olacaktır. 

    Net alanı 150 m2’den büyük konutlar ve büyüklüğüne bakılmaksızın tüm işyeri teslimlerinde uygulanacak KDV oranı %18 olarak uygulanır.

    Konut Teslimlerinde Uygulanacak KDV Oranı için tıklayın…


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKombine biletler gider yazılabilir mi?
    Sonraki İçerikİflas masasından ihale ile arsa üzerine kurulu fabrika binası, makine, teçhizat ve teferruatları alındığında KDV muafiyeti var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz