1- ARAMA YAPILABİLECEK HALLER NELERDİR?
İhbar veya yapılan incelemeler dolayısıyla, bir mükellefin vergi kaçırdığına işaret eden delil ve kanıtlar bulunursa, bu mükellef veya kaçakçılıkla ilgisi görülen diğer şahıslar nezdinde ve bunların üzerinde arama yapılabilir.
2- ARAMANIN YAPILABİLMESİ NELER GEREKLİDİR?
Aramanın yapılabilmesi için;
2.1- Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların buna,
2.1.1- Lüzum göstermesi,
2.1.2- Gerekçeli bir yazı ile arama kararı vermeye yetkili sulh yargıcından bunu istemesi,
2.2- Sulh yargıcının istenilen yerlerde arama yapılmasına karar vermesi,
şarttır.
*** İrtibatları sebebiyle muhtelif şahıslar nezdinde ve mahallerde yapılmasına lüzum gösterilen aramalardan birine karar vermeye yetkili olan sulh yargıcı bunlardan diğer sulh yargıçlarının yetkisine dâhil bulunanlar hakkında da karar vermeye yetkilidir.
*** İhbar üzerine yapılan aramada ihbar sabit olmazsa nezdinde arama yapılan kimse muhbirin adının bildirilmesini isteyebilir, bu takdirde, vergi dairesi muhbirin ismini bildirmeye mecburdur.
3- ARAMADA BULUNAN DEFTER VE VESİKALAR TESPİTİ VE VERGİ DAİRESİNE GÖNDERİMİ NASIL OLUR?
Aramada bulunan defter ve vesikalar;
3.1- Aramada bulunan ve incelemesine lüzum görülen defter ve vesikalar ayrıntılı olarak bir tutanakla tespit olunur,
3.2- Vesikaların dosya ve dosya içinde sayı itibariyle tespit olunması ve ayrıntılı tespit demektir,
3.3- Arama yapıldığı sırada zaman uygunsuzluğu ve diğer sebeplerle bu tutanağın tanzimi mümkün olmazsa, bulunan ve incelemesine lüzum görülen defter ve vesikalar, mükellef nezdinde emin bir yere konur veya kaplar içinde daireye nakledilir.
3.4- Bu defter ve vesikaların konulduğu yerlerin veya kapların aramayı yapan tarafından mühürlenmesi ve mümkün olan hallerde mükellefin mührünün de konulması şarttır.
*** Sonradan, mükellefin huzurunda kaplar ve yerler açılarak ayrıntılı tutanaklarla tanzim olunur.
*** Mühürleme ve mührün kaldırılması halleri de birer tutanakla tespit edilir ve ayrıntılı tutanağın bir nüshası da defter ve vesikaların sahibine veya adamına verilir.
4- ARAMA NASIL TAMAMLANIR?
Aramadan sonra işlem şu şekilde devam eder;
4.1- Mükellefin, aramada hazır bulunmakta veya mühür kaldırılmasından imtinaı hallerinde aramada hazır bulunanlar yoluyla,
4.2- Mükellefin, mührün kaldırılması veya tutanağın tanzimi sırasında hazır bulunmaktan imtinaı hallerinde de aramayı yapan tarafından iki memurla birlikte,
tamamlanır.
5- ARAMA SONRASI İNCELENECEK DEFTERLER, VESİKALAR NEREYE GÖNDERİLEBİLİR?
Aramada bulunup mükellef nezdinde emin bir yere konulmuş veya kaplar içinde daireye nakledilmiş olan ve incelemesine lüzum görülen defter ve vesikalar, arama kararında açıkça yazılmamış olsa bile, inceleme yapanın çalıştığı yere sevk veya zorla getirtilebilir.
*** Yukardaki hükümlere göre alınan defter ve vesikaların iyi saklanması şarttır.
*** Bunların iyi saklanmamasından doğacak zararı idare zararı gidermeye mecburdur.
Kaynak: Vergi Usul Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.