Ana Sayfa Vergi Vergi üzerinden alınan gecikme zammı gider yazılır mı?

    Vergi üzerinden alınan gecikme zammı gider yazılır mı?

    Vergi gecikme zammı verginin hesabında KKEG olarak dikkate alınır.

    55
    0

    Gecikmiş vergi ödemelerindeki faizler ve gecikmiş kredi ödemelerindeki faizler hangi hesapta izlenmelidir?

    Gecikme faizi için özel bir muhasebe kaydı önceden yapılmaz. Ödeme yapıldığı tarihte KKEG hesabına yazılır. 

    Örnek YEVMİYE MADDESİ:

    ___________________ / ___________________

    368. VADESİ GEÇMİŞ ERTELENMİŞ VEYA TAKSİTLENDİRİLMİŞ VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER

    770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ

    770.90 GYG – KKEG 

    770.90.01 Vergi gecikme zammı

     

    102 BANKALAR

     

    900 BORÇLU NAZIM HESAPLAR

    900.770.90.01 Vergi gecikme zammı

     

    950 ALACAKLI NAZIM HESAPLAR

    950.770.90.01 Vergi gecikme zammı

     

    ___________________ / ___________________

     


    Vergi gecikme zammı, zamanında ödenmeyen vergilere uygulanan bir cezadır. Verginin vade tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenen oranda uygulanır. 2023 Kasım ayından itibaren geçerli olan vergi gecikme zammı oranı %3,5’tur.

    Vergi gecikme zammı, verginin tahakkuk ettiği tarihten itibaren hesaplanır. Verginin tahakkuk tarihi, verginin beyan edilmesi veya tahakkuk ettirilme tarihidir. Örneğin, gelir vergisi için beyanname verme süresi 31 Mart’tır. Bu tarihte beyanname veren bir mükellefin vergi borcu, 31 Mart tarihinde tahakkuk eder.

    Vergi gecikme zammı, verginin ödenmesi ile birlikte hesaplanır ve ödenir. Örneğin, 10.000 TL vergi borcu olan bir mükellef, bu borcunu 6 ay sonra öderse, 6 aylık vergi gecikme zammı ödemesi gerekir. Bu durumda, vergi gecikme zammı oranı %3,5 ise, mükellefin ödemesi gereken vergi gecikme zammı tutarı 2.100 TL olur.

    Vergi gecikme zammı, vergi borcunun tahakkuk ettiği tarihten itibaren her ay için ayrı ayrı hesaplanır. Bu nedenle, vergi borcunun ödenmesi için tanınan süre ne kadar uzun olursa, ödenmesi gereken vergi gecikme zammı tutarı da o kadar artar.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAyrıldığımız yönetim binası için daha önce özel maliyetler hesabında takip edilen harcamaların kalanı gider yazılır mı?
    Sonraki İçerikİtiraz ve düzeltme süresi geçtikten sonra yanlışlıkla kesilmiş olan e-Arşiv Faturası kayıtlara alınır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz