Ana Sayfa Vergi Vergi mükellefiyeti ve esnaf muafiyeti olmayan kişiden gider pusulası ile alınan cihaz...

    Vergi mükellefiyeti ve esnaf muafiyeti olmayan kişiden gider pusulası ile alınan cihaz için KDV ve stopaj hesaplanmayacaktır

    730
    0

    Vergi mükellefiyeti ve esnaf muafiyeti olmayan kişiden gider pusulası ile cihaz alımı yapılacak (cihaz satış amaçlı alınacak) Gider pusulasında stopaj ve KDV tevkifatı uygulamamız gerekiyor mu?

    Gider pusulasında stopaj ve KDV tevkifatı uygulanmaz.


    Vergi mükellefiyeti veya esnaf muafiyeti olmayan kişiden alınan mal ve hizmetler için KDV veya gelir vergisi tevkifatı (stopaj) hesaplanmaz. Ancak bu kişilerden süreklilik arz edecek şekilde alım yapılması halinde bu kişilerin ticari bir faaliyet içinde oldukları açık olduğundan vergi mükellefiyeti tesis etmeleri ve satış faturası düzenlemeleri gerekmektedir.


    T.C.
    MALİYE BAKANLIĞI
    Gelirler Genel Müdürlüğü

    TARİH : 16.11.1999
    SAYI : B.07.0.GEL.0.44/4422-33/49938
    KONU : Şirket tarafından nihai tüketiciden alınan
    otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak tev-
    kifat yapılmaması hk.

    ……………….

    İLGİ : 04.10.1999 tarihli dilekçeniz.

    İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; şirketinizde kullanılmak üzere vergi mükellefiyeti olmayan (nihai tüketici) kişiden aldığınız binek otomobil için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu taşıt alımı için kesinti uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa; yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu belirtilmiştir.

    Buna göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemeleri ve bu belgeyi işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmeleri gerekmektedir.

    Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendinde, 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle “diğer kişilerden” satın alınan mal ve hizmet için yapılan ödemeler vergi tevkifatının kapsamı dışına çıkartıldığından esnaf muaflığı kapsamı dışında kalan diğer kişilere yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

    Bu nedenle, şirketiniz tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak, vergi tevkifatının yapılmaması gerekmektedir.


    Özelge: Vergi mükellefi olmayan kişilerin şirketinize satmış olduğu gayrimenkul ve gayrimenkulun tamamlayıcı unsuru olan makina ve satış işleminin KDV’nin konusuna girip girmediği hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2010-14001-01-695

    06/09/2011

    Konu

    :

    Vergi mükellefi olmayan kişilerin şirketinize satmış olduğu gayrimenkul ve gayrimenkulun tamamlayıcı unsuru olan makina ve satış işleminin KDV’nin konusuna girip girmediği hususunda.
                İlgide kayıtlı dilekçenizde, Şirketiniz tarafından vergi mükellefi olmayan kişilerden satın alınan işyeri ve bu işyerinde hazır halde bulunan vinç, yürüme yolu ve ofis mobilyaları için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu işlemin KDV nin konusuna girip girmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

                A-GELİR VERGİSİ VE VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

    Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kuruluşların maddede bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları hüküm altına alınmıştır.

    Söz konusu maddede gayrimenkul, makine ve teçhizat alımı karşılığında yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

    Buna göre, şirketiniz tarafından verilen dilekçede herhangi bir vergi mükellefiyeti bulunmayan kişiden alındığı belirtilen gayrimenkul, makine ve teçhizat için yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmaması gerekir.

    Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların tevsik edileceği hükme bağlanmış; 229 uncu ve müteakip maddelerinde vergi mükelleflerinin düzenleyeceği belgeler sayılmış ve 234 üncü maddesinde ise; “Birinci ve (4369 sayılı Kanunun 81/A-7’nci maddesiyle değiştirilen ibare) ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:

    3.Vergiden muaf esnafa;

    Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası (4369 sayılı Kanunun 81/A-7’nci maddesiyle değiştirilen ibare) vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.

    Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev’i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur.

    (2365 sayılı Kanunun 37 nci maddesiyle eklenen fıkra) Gider pusulaları, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.” hükmü yer almıştır.

                 Bu durumda, şirketiniz tarafından herhangi bir vergi mükellefiyeti bulunmayan kişiden alındığı belirtilen gayrimenkul, makine ve teçhizat için yapılan ödemeler karşılığında mal sahibine Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesi uyarınca gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.

                B-KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu, aynı maddenin ikinci fıkrasında ise, ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, Gelir Vergisi Kanununda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

                Buna göre, herhangi bir ticari, sınai, zirai faaliyet veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle vergi mükellefiyeti bulunmayan kişiler tarafından Şirketinize yapılacak gayrimenkul ve gayrimenkulün tamamlayıcı unsuru olan makine ve teçhizat satışı işlemi; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan bir teslim niteliği taşımadığından KDV nin konusuna girmemekte olup, söz konusu işlem bedeli üzerinden KDV hesaplanmasına da gerek bulunmamaktadır.


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 Yılında alınan binek aracın ÖTV ve KDV toplamının 200 Bin TL’ye kadar olan kısmı direkt gider olarak kaydedilebilir
    Sonraki İçerikYanlış düzenlenen ve düzeltme süresi geçen e-Arşiv faturayı kayıtlara almayıp veya ters kayıtla çıkarıp zaman aşımı süresince saklayabilirsiniz

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz