Ana Sayfa Vergi Vergi mükellefiyeti olmayan kişiler matrah artırımı yapabilir mi?

    Vergi mükellefiyeti olmayan kişiler matrah artırımı yapabilir mi?

    GMSİ Mükelleflerinde matrah artırım beyanı

    425
    0

    GMSİ mükellefleri için matrah attırımında beyannamesini nasıl gönderebiliriz? Ayrıca beyannameye verilmeyen yıllar için nasıl bir yol gösterebiliriz?

    Öncelik ile GİB bdp programını güncelleyiniz. 

    Programdan Yeni (7326 matrah artımı bölümünden 5/1-a-b seçeneği ile GV matrah artırımı beyannamesinde GMSİ bölümünü seçiniz beyan edilen kısma (0) yazarak asgari miktarları seçerek ilgili yıl veya yıllar için matrah artırımı yapabilirsiniz. 

    Konu ile ilgili olarak aşağıdaki linkde bulunan Genel Tebliği inceleyiniz. 

    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/06/20210614-17.pdf

    BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

    Kanun No: 7326

    Kabul Tarihi: 3/6/2021

    MADDE 5 – 

    (4) Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarına göre;

    a) Matrah ve vergi artırımının 31/8/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bu maddede öngörülen şekilde yapılması, hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin, peşin veya ilk taksiti bu Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sürede başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami altı eşit taksitte bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şarttır. Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.b) Hesaplanarak veya artırılarak ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak kabul edilmez; indirim, mahsup ve iade konusu yapılmaz.

    c) Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmaz ve tahsil olunmaz.

    ç) Matrah veya vergi artırımında bulunulması, 213 sayılı Kanunun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmez.

    d) Matrah veya vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde, bu vergilerden %10 indirim yapılır ve katsayı uygulanmaz


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGelir idaresi sistemi üzerinden e-arşiv fatura düzenleyebilmek için bir başvuru yapmak gerekir mi?
    Sonraki İçerikE-fatura mükellefine yanlış düzenlenen e-arşiv faturanın iptali nasıl yapılmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz