Ana Sayfa Muhasebe Vergi mükellefi üretici firmadan yapılacak tarım ürünleri alımında müstahsil makbuzu mu düzenlenecek...

    Vergi mükellefi üretici firmadan yapılacak tarım ürünleri alımında müstahsil makbuzu mu düzenlenecek fatura mı?

    342
    0

    Mükellefimiz halde komisyonculuk yapmakta çiftçiden aldığımız ürünler için %2 stopaj uyguluyoruz sormak istediğim Vergi mükellefi olan üretici firmadan alınan alımlarda müstahsil keserken de %2 stopaj uygulamamız gerekmekte midir?

    Vergi mükellefi olan üreticiden alınan ürün için GV stopajı yapılmaz. Üretici fatura düzenler


    Firmanın cirosu 2020 de 1.000.000 TL’dir. Bu firmanın sene sonunda e deftere ve e müstahsile gecme zorunlulugu var mıdır?

     

    Müstahsil makbuzu uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler; 

    1-e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerden faaliyetleri gereği aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlar, 

    2- e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerden faaliyetleri gereği aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlardan 2020 veya müteakip yıllarda e- Fatura uygulamasına geçen ve müstahsil makbuzu düzenleme zorunluluğu bulunan mükellefler

    3-5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 

    Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir.

    Yukarıdaki mükellefler e-müstahsil makbuzu uygulamasına geçiş yapacaklardır.


    Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Sıra No:509)

    IV.5.4. e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu

     e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerden faaliyetleri gereği aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlar, 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler ile Başkanlıkça kendilerine e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerin bu Tebliğin “IV.5.5.” numaralı bölümünde belirtilen tarihten itibaren düzenleyecekleri müstahsil makbuzlarını “e-Müstahsil Makbuzu” olarak düzenlemeleri zorunludur.

     Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dâhil olması gerekmektedir. Yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazıda belirtilen süreler içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olması tedarikçileriden bu kapsamda yaptığı alımlar için düzenleyecekleri müstahsil makbuzlarını, e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemeleri gerekmektedir. Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Kanunda öngörülen hükümler uygulanır. 

    IV.5.5. e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına Geçiş Süresi 

    e-Müstahsil Makbuzunu düzenleme zorunluluğu bulunan mükelleflerin, 1/7/2020 tarihine kadar (11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 1/1/2020 tarihine kadar) (2020 veya müteakip yıllarda e-Fatura uygulamasına geçen ve müstahsil makbuzu düzenleme zorunluluğu bulunan mükellefler e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde) gerekli başvuruları yaparak e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçmeleri ve bu tarihten itibaren bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, müstahsil makbuzunu “e-Müstahsil Makbuzu” olarak düzenlemeleri zorunludur. 


    Ana çalışma konusu elektronik olan şirketimiz ek olarak tarım ile de iştigal edecektir. Ana sözleşmede gerekli değişiklikler yapılmıştır. Vergi dairesine interaktif vergi dairesi üzerinde “EK FAALİYET BAŞLAMA BİLDİRİMİ” ile vergi dairesine bildirimde bulunmamız yeterli olur mu? 

    Çiftçiden alınan mal ve hizmet için gider makbuzu mu, müstahsil makbuzu mu kullanmamız gerekir? 

    Vergi dairesine bilgi verilmesi yeterlidir. 

    Arazi kira ödemesi için 31/12/2020 tarihine kadar GV stopajı % 10 uygulanır. 

    Zirai mahsuller için MÜSTAHSİL MAKBUZU düzenlenir. 

    GV K Md.94/ 11. Çiftçilerden satın alınan ziraî mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden; 

    a) Hayvanlar ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için, i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınanlar için % 1 ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 2 

    b) Diğer ziraî mahsuller için, i) Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsuller için %2 ii) (i) alt bendi dışında kalanlar için % 4 KDV HESAPLANMAZ.


    Kaynak: GİB, BUK, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBorsada işlem gören firma ile adi ortaklık kuran firma KDV tevkifatına tabi midir?
    Sonraki İçerikİhraç kayıtlı satışların karşılığında tahsilat dövizli yapılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz