Avukat olan bir mükellef vergi mükellefi olan bir şahsa vekalet ücreti olarak alınan ücretleri KDV dahil olarak makbuz düzenliyor. Düzenlenen makbuzlarda KDV tevkifatı olacak mı ve stopajsız olarak yapılacak doğru mudur?
Vergi mükellefi olmayan kişiye düzenlenen e-smm de sadece KDV hesaplanır KDV tevkifatı ve gelir vergisi tevkifatı yapılmaz.
Serbest meslek erbabıyım. Yükümlülüklerim nelerdir?
Tahsil ettiğiniz bedeller karşısında serbest meslek mabuzu düzenlemelisiniz. Düzenleyebileceğiniz diğer bir fatura yerine geçen belge ise gider pusulasıdır. Serbest meslek kazanç defteri tutmalısınız. Gelir vergisi tevkifatı yapmalısınız. Amortismana tabi iktisadi kıymetleriniz için envanter defteri , amortisman defteri veya amortisman listesi tutmalısınız. Yıllık gelir,kdv,muhtasar mükellefiyetinizin olması gerekir. Geçici vergi beyannamesi vermelisiniz. Defter beyan sistemine kaydolarak belgelerinizi ve tuttuğunuz defterleri sisteme girmelisiniz.
AÇIKLAMA: Serbet meslek erbapları müstahsil makbuzu, perakende satış vesikaları ve fatura düzenleyenler arasında sayılmamıştır.
Serbest meslek erbabıyım. Faydalandığım kolaylıklar nelerdir?
Ba-Bs bildirim verme zorunluluğunuz yok Pos bulundurma ve kullanma zorunluluğunuz yok (hekimler hariç) ÖKC kullanma zorunluluğunuz yok.
Sürekli damga vergisi mükellefi olmak ve damga vergisi defteri tutmak zorunda değilsiniz.
Envanter defteri tutmak zorunda değilsiniz.
Amortismana tabi iktisadi kıymetlerinizi amortisman defteri veya amortisman listelerine kaydedebilirsiniz.
Amortisman sınırının altındaki demirbaşlar için serbest meslek defterinin son tarafında kayıtlarınızı tutabilirsiniz.
Serbest meslek kazancınız kapsamında muafiyet veya istisna hükümlerine göre elde ettiğiniz gelirler için beyanname vermezsiniz.
AÇIKLAMA: Serbest meslek erbabı sürekli damga vergisi mükellefiyetini isteğe bağlı olarak tesis ettirebilir.
Serbest meslek erbabıyım. Verdiğim hizmet karşılığında ödenecek tutar üzerinden stopaj yapılmalı mı?
* Serbest meslek mükellefiyetiniz varsa Stopaj (tevkifat/kesinti) yapmakla yükümlü olan kişilere verdiğiniz hizmet karşılığında düzenlemiş olduğunuz serbest meslek makbuzunda %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmanız gerekmektedir.
* Arızi ya da sürekli olarak telif hakkı kazancı elde ediyorsanız stopaj (tevkifat/kesinti) yapmakla yükümlü olan kişilere yaptığınız, telif kazancı istisnası kapsamındaki işlemler dolayısıyla (avans olarak ödenenler de dahil) gider pusulasında %17 oranında gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
* Arızi ya da sürekli telif hakkı kazancı elde ediyorsanız, nihai tüketicilere telif kazancı istisnası kapsamında yaptığınız işlemlerden dolayı gelir vergisi tevkifatı olmayacaktır.
* Dar mükellefiyete tabi olarak telif hakkı kazancı elde ediyorsanız, stopaj (tevkifat/kesinti) yapmakla yükümlü olan kişilere verdiğiniz serbest meslek hizmeti karşılığında %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.
AÇIKLAMA: Noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler stopaj (tevkifat/kesinti) zorunluluğunun dışında tutulmuştur.
Kaynak: ismmmo,GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.