1- VERGİ KESİNTİSİ YAPANLARIN SORUMLULUKLARI NELERDİR?
Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar.
2- VERGİ KESİNTİSİ YAPANLAR, ÖDEDİKLERİ VERGİLERİ ASIL MÜKELLEFTEN TALEP EDEBİLİR Mİ?
EVET.
Bu sorumluluk, bunların ödedikleri vergilerden dolayı asıl mükelleflere talep (rücu) etmek hakkını kaldırmaz.
3- VERGİ KESİNTİSİ YAPANLAR, YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEZ İSE KİMLER ZİNCİRLEME SORUMLU OLUR?
Mal alım ve satımı ve hizmet ifası dolayısıyla vergi kesintisi yapmak ve vergi dairesine yatırmak zorunda olanların, bu yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde,
3.1- Verginin ödenmesinden,
3.2- Alım satıma taraf olanlar,
3.3- Hizmetten yararlananlar,
3.4- Aralarında doğrudan veya hısımlık nedeni ile,
3.4.1- Sermaye,
3.4.2- Organizasyon,
3.4.3- Yönetimine katılmak,
3.4.4- Menfaat sağlamak suretiyle dolaylı olarak ilişkide bulunduğu tespit olunanlar zincirleme (müteselsilen) sorumludurlar.
***Ancak üçüncü fıkrada belirtilen (zincirleme) müteselsilen sorumluluk mal üreten çiftçiler ile nihai tüketiciler için söz konusu değildir.
Kaynak: Vergi Usul Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.