Ana Sayfa Vergi Veraset yoluyla intikal eden yarış atının VİV beyannamesinde rayiç bedelleri üzerinden beyan...

    Veraset yoluyla intikal eden yarış atının VİV beyannamesinde rayiç bedelleri üzerinden beyan edilmesi gerekmektedir

    Veraset yoluyla intikal eden yarış atı, damızlık at ve tayların veraset ve intikal vergisi beyannamesinde rayiç bedelleri üzerinden beyan edilmesi gerekmektedir.

    109
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    E-46480499-160.02[2022/1243]-922

    03.01.2023

    Konu

    :

    Veraset yoluyla intikal eden yarış atı, damızlık at ve tayların beyanı

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, eşiniz muris …’dan veraset yoluyla intikal eden yarış atı, damızlık at ve taylar bulunduğu, veraset ve intikal vergisi beyannamesinde menkul ve gayrimenkullerin beyan edildiği, ancak canlı hayvanların nasıl ve hangi değerle değerlenip beyan edileceği konusunda tereddüt edildiği belirtilerek, konu hakkında görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

    Konu ile ilgili olarak vergi dairesi kayıtlarının tetkikinden, muris …’nın 1/1/20..-28/12/20.. tarihleri arasında kendine ait veya kiralanan gayrimenkullerin kiraya verilmesi veya leasingi faaliyetinden dolayı vergi mükellefiyeti kaydının olduğu, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 54 üncü maddesi uyarınca işletme büyüklüğü ölçülerini aşmadığından zirai kazanç yönünden kaydının bulunmadığı, nezdinizde düzenlenen 23/6/20.. tarihli yoklamada ise tarafınıza intikal eden 17 adet yarış atından dolayı eşinizin herhangi bir ticari veya zirai işletmesi bulunmadığı, atların ticari değil hobi amaçlı olarak yetiştiriciliğini yaptığı, atların tamamının Türkiye Jokey Kulübünde kayıtlı olduğunu beyan ettiğiniz anlaşılmıştır.

    7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, “Mal” tabirinin, mülkiyete konu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen diğer bütün hakları ve alacakları ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

    Aynı Kanunun “Verginin matrahı ve ilk tarhiyat” başlıklı 10 uncu maddesinde, “Veraset ve İntikal Vergisinin matrahı, intikal eden malların Vergi Usul Kanununa göre bulunan değerleridir. (12’nci maddede yazılı borç ve masrafların tenzili lazım geldiği takdirde matrah yukarda yazılı değerlerden bu tenziller yapıldıktan sonra kalan miktardır), 

    Mükellefler ilk tarhiyatta nazara alınmak üzere Veraset ve İntikal Vergisi mevzuuna giren malları aşağıda belirtilen değerleme ölçülerinden faydalanarak belirtilmeyenler bakımından ise Vergi Usul Kanununun servetleri değerleme ile ilgili 3’üncü bölümündeki esaslara göre değerlemek ve beyannamelerinde göstermek zorundadırlar.

     

    c)Menkul mallar ve gemiler rayiç bedelle değerlenir. 

    İlk tarhiyatta nazara alınmak üzere mükellefler tarafından bu maddedeki esaslara göre beyan edilen miktar ile idarece aynı değerleme ölçülerine göre bulunan miktar arasındaki farka ait vergi (gayrimenkuller hariç), vergi ziyaı cezasının yarısı ile birlikte alınır. 

    Ancak, menkul mallar ile gemilere ilişkin değerlemelerde % 50’ye kadar bulunacak fark için ceza uygulanmaz.” hükümleri yer almaktadır.

    Buna göre, veraset ve intikal vergisinde iki aşamalı bir tarhiyat sistemi mevcut olup, mükelleflerin ilk tarhiyatta nazara alınmak üzere veraset ve intikal vergisinin konusuna giren malları, 7338 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen değerleme ölçülerinden faydalanarak, bu maddede belirtilmeyenler bakımından ise Vergi Usul Kanununun servetleri değerleme ile ilgili üçüncü bölümündeki esaslar dahilinde değerleyerek beyan etmeleri; ilk tarhiyat yapıldıktan sonra idarece yapılacak nihai tarhiyat aşamasında ise vergi idaresi tarafından sadece Vergi Usul Kanununun değerleme hükümlerine göre değerleme yapılması gerekmektedir.

    Bu itibarla, muris …’dan veraset yoluyla intikal eden yarış atı, damızlık at ve tayların veraset ve intikal vergisi beyannamesinde rayiç bedelleri üzerinden beyan edilmesi gerekmektedir.

    ..

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFacebook’tan alınan reklam için gelen fatura üzerinden KDV ve Stopaj hesaplanacak mı?
    Sonraki İçerikKDV Açısından Özel Esaslar Uygulaması ve Bu Uygulamanın Amacı Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz