6 yıldır çalışan personelimiz mal sevkiyatından dönerken araç içinde kalp krizi geçirip vefat etti.
Bu personel için kıdem tazminatı dışında başka bir tazminat ödenmesi gerekir mi?
4857 sayılı İş Kanunu (“İK”) ve 854 sayılı Deniz İş Kanunu (“DİK”) kapsamında çalışan işçilerin, ölümleri halinde kıdem tazminatına hak kazanılabilmektedir.
İş Kanunu’na tabi işçiler bakımından 1475 sayılı Kanun m. 14’e[1] göre; Deniz İş Kanunu’na tabi işçiler bakımından ise m. 20[2]’ye göre ölüm, kıdem tazminatı ödemesine sebep olmaktadır.
Vefat eden işçinin en az bir yıl kıdemi olması halinde işverenin, işçinin kanuni mirasçılarına her bir yıl için otuz günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödemesinde bulunması gerekmektedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (“TBK”)’nun 440. maddesinde [4] “ölüm tazminatı” düzenlenmiştir.
Aynı zamanda 5953 sayılı Basın İş Kanunu (“BİK”)’nun 18. maddesinde [5] de ölüm tazminatı öngörülmüştür. TBK m. 440 ile BİK m. 18 hükmü incelendiğinde benzer nitelikte oldukları görülmektedir.
BİK’de işçi niteliğindeki gazetecinin ölümü üzerine eşe ve çocuklara, bunlar olmadığı halde geçimi gazeteci tarafından sağlanan aile bireylerine ölüm tazminatı ödeneceği ortaya konmuştur.
TBK’de ise hak sahipleri işçinin eşi, ergin olmayan çocukları, bunlar bulunmadığı takdirde bakmakla yükümlü oldukları kişilerdir.
Kaynak: ismmmo,GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.