Ana Sayfa Muhasebe Varlık Barışı Kapsamında Yurt Dışından Getirilen ve Özel Fonlar Hesabındaki Tutarlardan Yedek...

    Varlık Barışı Kapsamında Yurt Dışından Getirilen ve Özel Fonlar Hesabındaki Tutarlardan Yedek Akçe Ayrılır Mı?

    217
    0

    A.Ş. daha önce varlık barışı yoluyla yurtdışından getirerek 549 özel fon hesabında bulunan tutarlar ortaklara dağıtılacaktır. Kar payı dağıtımı 549 fon hesabından yapılsa dahi yedek akçe ayırılması zorunluluğu var mıdır?

    Yedek akçe ticari kardan ayrılır. Fonların dağıtılmasından yedek akçe ayrılmaz.


    Kar dağıtımı net olarak mı dağıtıcağız yoksa yasal yedekleri ayırdıktan sonra mı ortaklara ödeme yapacağız?

    Kâr payı yasal yedekler ayrıldıktan sonra kalan net kardan yapılması gerekir. 

    Kalan karın dağıtılması için genel kurul kararı gerekir.


    BENZER İÇERİKLER

    Sermayenin %20’sini aşmamak koşuluyla geçmiş yıl karının tamamını 1.tertip yedek akçe hesabına aktarabilir miyim?

    I.Tertip yasal yedekler TTK 466/1. maddesine göre Safi karın %5’i oranında ayrılan 1. tertip yedek akçenin ödenmiş sermayenin %20’sine ulaşıncaya kadar ayrılması zorunludur. 

    I.Tertip yedek akçe tutarı ödenmiş sermayenin %20’sine ulaştıktan sonra, 1. tertip yedek ayrılmaz. 2020 karının %5 ini ayırabilirsiniz. Kalan kar 570 hesaba yazılır.

    Dağıtılabilir karın, hesabında baz alınacak tutar dönemin ticari bilanço karıdır. Bu tutar gelir tablosunda vergi ve yasal yükümlülüklerden önceki kardır. 

    Bilançoda “dönem net karı” ve “dönem karı ve diğer yasal yükümlülükler karşılığı” hesaplarının toplamı da doğal olarak aynı tutarı verir. 

    Dönem karından önce ödenecek vergi ve diğer yasal yükümlülükler tenzil edilir. Böylelikle dönem net karına ulaşılır. 

    Dönem net karından varsa önceki dönemlere ait ticari bilanço zararları karşılanır. 

    Geçmiş dönem zararlarının kapatılmasını müteakip 1. Tertip yasal yedek akçenin ayrılması gerekmektedir. 

    I. Tertip yasal yedek akçe, ödenmiş sermayenin beşte birine ulaşıncaya kadar her dönem safi karın yirmide biri oranında ayrılır. (T.T.K. Mad 466)

    I. Tertip yasal yedek akçenin hesaplanmasında esas alınacak “safi karın”, “vergi sonrası kâr” olarak kabul edilmesi gereğini belirtmek yerinde olacaktır. (Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü, 04/09/1991 tarih ve 621 Sayılı Tamimi) Dağıtılabilir karın tespiti için yapılması gereken son işlem, işletmede bırakılması ve tasarrufu zorunlu yasal fonların kalan safi kardan tenzilidir. 

    Yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra kalan tutar prensip olarak dağıtılabilir karın brüt tutarını ifade eder. 

    Bu aşamadan sonra yapılacak işlem 1. Temettünün hesaplanmasıdır.

    I.Temettü ödenmiş sermayenin en az %5’i oranında ayrılmalıdır. (T.T.K. Mad. 466/3) 

    I. Temettü’nün %5 oranından daha yüksek bir oranda belirlenmesi mümkündür. Ancak bu durumda, belirlenen yüksek orana tekabül eden tutar ile yasal orana tekabül eden tutar arasındaki farkın %10’u temettü olarak dağıtılmayarak II. Tertip yasal yedek akçe olarak ayrılmalıdır. Dönem sonunda ortaya çıkan kâr tutarının, sermaye tutarının %5’ inden az olması durumunda, şirket yönetimince alınan karar doğrultusunda söz konusu mevcut tutarın dağıtılabilmesi mümkündür. 

    Dönem karından ödenmiş sermayenin %5’i oranında I. Temettü ayrılmadıkça II. Tertip yasal yedek akçe ayrılamaz. 

    Bu işlemlerden sonra kalan tutarın Kanun ve ana sözleşme hükümleri çerçevesinde dağıtılmasına devam edilir. Ancak bu aşamadan sonra hesaplanacak temettü ya da kâr payları üzerinden %10 oranında II. Tertip yasal yedek akçe ayrılması zorunludur. 

    Hesaplama yapılırken; kâr payının 10’a bölünmesi ve 9/10’unun kâr payı, 1/10’unun II. Tertip yedek akçe ayrılması gerekmektedir. 

    Dağıtılabilir karın belirlenmesinden sonra her bir ortağa isabet eden oranda vergi tevkifatı yapılarak kalan tutar dağıtılır. 


    Geçmiş yıl karlarından ayıracağımız yedek akçeyi bir beyanname bir beyanname bildirim yapmalı mıyız?

    Kooperatifler yedek akçelerini ortaklarına dağıtabilir mi

    Geçmiş yıl karları yedek akçe ayrıldıktan sonramı dağıtılmalıdır?

    Bilanço usulüne tabi gerçek kişi mükelleflerde yılsonlarında yedek akçe ayrılır mı?


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMünhasıran 2022 Yılı İçin Getirilen Ek Vergi Tüm Mükellefleri Kapsıyor Mu?
    Sonraki İçerikTapuda arsa sahibi adına kayıtlı olmakla birlikte sözleşmeye göre müteahhide ait dairelerin satışında vergileme

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz