Ana Sayfa Vergi Vakıflara ödenen kira bedelleri için stopaj hesaplanacak mı?

    Vakıflara ödenen kira bedelleri için stopaj hesaplanacak mı?

    1
    0

    Özel vakıflardan (Türk Eğitim vakfı) işyeri kiralandığı zaman stopaj kesilir mi, kesilmez mi?

    % 20 GV stopajı yapılacak.

    —-

    Örnek bir özelge aşağıda verilmiştir.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    84098128-176300-319

    14/07/2011

    Konu

    :

    Vakfa ait gayrimenkule yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı.  

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, …………………………….. Vakfına ait gayrimenkulü kiraladığınız belirtilerek, 3388 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisinden muaf tutulan söz konusu vakfa yapacağınız kira ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

                193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” hükmü yer almaktadır.

                Aynı fıkranın (5/b) bendinde ise vakıflara (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden, 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe giren 2006/11449 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

                Bu tevkifatın yapılması bakımından kendisine kira ödemesinde bulunulan derneğin kamuya yararlı dernek veya vakfın Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıf olması önem arz etmemektedir. Ancak, özel kanunlarında gelir veya kurumlar vergisine ilişkin istisna veya muafiyet hükümleri bulunan dernek ve vakıflara ait gayrimenkullerin kiralanması dolayısıyla bunlara yapılan kira ödemelerinden tevkifat yapılmayacağı tabiidir.

                Diğer taraftan, 3388 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirme Vakfı Kanununun 3 üncü maddesinde, bu Kanunla kurulan ……………………………………….. Vakfının;

                a)      Kurumlar Vergisinden (iktisadi işletmeler hariç),

                b)      Yapılacak bağış ve yardımlar sebebiyle veraset ve intikal vergisinden,

                c)      Yapılacak her türlü muameleler dolayısıyla damga vergisinden

                muaf olduğu, ayrıca Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara diğer kanunlarla tanınan vergi, resim ve harç istisnalarından yararlanabileceği, Vakfa yapılacak bağış ve yardımların kurumlar ve gelir vergisi matrahından indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

                Bu itibarla, Şirketiniz tarafından 3388 sayılı Kanunla kurulduğu anlaşılan ………………………………… Vakfına ait olan gayrimenkulün kiralanması dolayısıyla anılan Vakfa yapılan kira ödemeleri üzerinden vergi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKentsel dönüşüm kapsamında yapılan kira yardımı GMSİ olarak beyan edilecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz