Ana Sayfa Vergi Vakıflara ait (TSK Mehmetçik Vakfı) taşınmaz için ödenen kiralarda stopaj hesaplanacak mı?

    Vakıflara ait (TSK Mehmetçik Vakfı) taşınmaz için ödenen kiralarda stopaj hesaplanacak mı?

    212
    0

    Bir mükellefimiz (sigorta firması) kiraladıkları iş yeri bir vakıfa ait (TSK Mehmetçik vakfı) Muhtasar beyannamede stopaj vermemiz gerekiyor mu yoksa muaf mıdır?

    Ödenen Kiradan % 20 GV stopajı kesilecek.


    Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi uyarınca, vakıflara (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait taşınmazların kiralanması karşılığında, bunlara yapılan kira ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.

    Bu kesintinin yapılmasında, kendisine kira ödemesinde bulunulan derneğin, kamuya yararlı dernek ya da vakfın Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıf olması önem arz etmemektedir. Başka bir deyişle, mazbut vakıflar hariç, hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm dernek veya vakıflara ödenen kira bedellerinden bu kesintinin yapılması gerekmektedir.

    Diğer taraftan, sendikalar, ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret borsaları, esnaf odaları ve bunların birlikleri ile diğer mesleki kuruluşlara ait oda ve birlikler, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıklarına yapılan kira ödemelerinden de gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.


    Vakıflardan kiralanan iş yerleri stopaja tabi midir?

    İş yerimi bir vakıftan kiraladım ve ayda 5.000 TL net kira ödemesi yapacağım.
    Bu kira için stopaj ödeyecek miyim?

    Evet. Vakıflardan işyeri olarak kiralanan gayrimenkuller için kiracı bağlı olduğu vergi dairesine ayrıca %20 kira stopajı ödeyecektir.

    Net Kira                               : 5.000 TL
    Stopaj                                  : 1.250 TL (Net Kira / 0,8)
    Brüt Kira                              : 6.250 TL


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSermaye ödendi raporunda zaman aşımına uğramış yıllar için ne yapılacak?
    Sonraki İçerikSigortalılar başka bir işyerine tazminat yükü ile birlikte devredilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz