Ana Sayfa Mevzuat UTTS kapsamına kimler giriyor? UTTS ücreti ne kadar?

UTTS kapsamına kimler giriyor? UTTS ücreti ne kadar?

1
0

UTTS kapsamına kimler giriyor?

Aşağıdaki taşıt gruplarının sahibi mükelleflerin taşıtlarını, yine aşağıda belirtilen tarihlere kadar UTTS’ye kaydettirme zorunluluğu bulunmaktadır:
• Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar (en geç 31/01/2025 tarihine kadar),
• Trafiğe ilk defa kaydedilen sıfır kilometre bireysel taşıtlar (1/07/2025 tarihinden itibaren kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde),
• Akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar (30/06/2025 tarihine kadar).
2024 yılı için TTB ücreti 1.810 TL + KDV olarak belirlenmiştir (TTB ücreti 1.100 TL + KDV, yetkili servis montaj hizmet bedeli ise 710 TL + KDV’dir). Birim fiyatlar 2024 yılı için geçerlidir. 2025 ve sonraki yıllarda uygulanacak fiyatlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun bir önceki yıl için belirlediği Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artırılacak ve bir yıl boyunca geçerli olacaktır. Yıllık fiyat artışları ait oldukları yılın 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacaktır. Güncel birim fiyatları www.utts.gov.tr internet sitesinde duyurulacaktır.
TTB için yıllık hizmet bedeli ödenmeyecektir.
Taşıt Tanıma Birimi fiyatına Montaj Hizmet Bedeli dahildir (2024 yılı için TTB ücreti 1.100 TL + KDV ve yetkili servis montaj hizmet bedeli 710 TL + KDV olmak üzere toplam 1.810 TL + KDV olarak belirlenmiştir).
***

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne Kimler Dahildir?

UTTS İşletmecisi, akaryakıt dağıtım şirketleri ve akaryakıt istasyon işletmecileri, yetkili donanım üreticileri, yetkili taşıt ve istasyon montaj firmaları, Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz üreticileri (YN Pompa ÖKC) üreticileri ve yükümlü taşıt sahipleri Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin paydaşlarıdır.

UTTS Paydaşları

Sistemin kamu paydaşları; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüyken özel sektör paydaşları; Akaryakıt Dağıtım Şirketleri, Akaryakıt İstasyonları, Yetkili Montaj Firmaları ve kiralama yoluyla edinilen, işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıt kullanıcılarıdır.

Sisteme Karşı Sorumluluklar

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) dahil olması gereken tüm paydaşların, başvurularını utts.gov.tr’de yayımlanan kılavuzlara göre tamamlayarak sisteme kayıt işlemlerini yapmaları gerekmektedir.

UTTS Kapsamındaki Taşıt Sahipleri

-utts.gov.tr web sitesi veya mobil uygulama üzerinden kayıt işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
-Taşıt bilgilerini sisteme kaydetmekle yükümlüdür.
-utts.gov.tr web sitesi veya mobil uygulama üzerinden Taşıt Tanıma Birimi (TTB) siparişini verip ödemesini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
-utts.gov.tr web sitesinden veya mobil uygulama üzerinden seçilecek montaj noktasında TTB montajını yaptırmakla yükümlüdür.

Akaryakıt İstasyonu İşletmecileri

utts.gov.tr web sitesinden kayıt işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
İşlettiği akaryakıt istasyonunun kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra yetkili istasyon montaj firmaları ile iletişime geçerek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) donanımları için montaj başvurusunda bulunmakla yükümlüdür.
Montaj işlemlerinin başarıyla tamamlanmasını sağlayıp akaryakıt istasyonunu hizmete hazır hale getirmekle yükümlüdür.
UTTS donanımlarını Darphane tarafından belirlenen kurallara uygun şekilde işletmek ve gerektiğinde teknik destek almakla yükümlüdür.
UTTS donanımlarını izinsiz devretmemek, kurallara aykırı kullanmamak ve zarar görmemesi için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Yetkili Taşıt Montaj Firmaları

utts.gov.tr web sitesinden kayıt işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Ana firmaya bağlı Taşıt Montaj Noktalarını kaydederek, ödemelerini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Montaj Noktaları için gerekli belgeleri yüklemekle yükümlüdür.
Montaj Noktaları için teknisyen bilgilerini girip, teknisyen eğitim atamalarını gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Taşıt Montajı için gerekli Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) donanımlarını sipariş edip ilgili montaj noktalarına iletmekle yükümlüdür.

Yetkili İstasyon Montaj Firmaları

utts.gov.tr web sitesinden kayıt işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Ana firmaya bağlı İstasyon Montaj Noktalarını kaydederek, ödemelerini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
İstasyon Montaj Servisleri için gerekli belgeleri yüklemekle yükümlüdür.
İstasyon Montaj Servisi için teknisyen bilgilerini girip, teknisyen eğitim atamalarını gerçekleştirmekle yükümlüdür.
İstasyon montajı için gerekli Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Donanımlarını sipariş edip montaj noktalarına iletmekle yükümlüdür.
İstasyon Montaj firması UTTS Donanımlarının zayi olması veya sökülmesi halinde tamir, değişim veya imha işlemine tabi tutulmak üzere muhafaza etmek ve gerekli belgelerle birlikte UTTS’ye elektronik olarak bildirmekle yükümlüdür.

Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz (YN Pompa ÖKC)Firmaları

utts.gov.tr web sitesinden kayıt işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
UTTS Portal’a yetkili servislerinin bilgi ve belgelerini yüklemekle yükümlüdür.
Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) ve Tabanca İletişim Modülü (TİM) donanımlarının YN Pompa ÖKC cihazlarıyla bağlantısını kurmak ve bu donanımların uyumlu şekilde çalışabilmesi için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) İşletmecisi firmalara ihtiyaç duyulan teknik desteği sağlamakla yükümlüdür.
TİM’in fiziki montajının yapılmasından sonra TİM-YN Pompa ÖKC aktivasyonunu tamamlamakla yükümlüdür.
UTTS kapsamında sorumlu oldukları cihaz ve sistemlerin kesintisiz çalışmasını sağlamak için gerekli bakım ve onarım işlemlerini organize etmekle yükümlüdür.

Akaryakıt Dağıtım Firmaları

utts.gov.tr web sitesinden kayıt işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Yürürlükteki Darphane fiyat listesine göre yıllık hizmet bedeli ödemesini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Kendisine bağlı akaryakıt istasyonlarının bilgi ve belgelerini yüklemekle yükümlüdür.
Kendisine bağlı akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO)/ Tabanca İletişim Modülü (TİM) donanımlarını taktırmakla yükümlüdür.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) bağlantılarının korunmasını ve sistemin sürekli çevrim içi çalışmasını sağlamakla yükümlüdür.

Donanım Üreticisi Firmalarutts.gov.tr web sitesinden kayıt işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.

Yıllık hizmet bedeli ödemesini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Mevcut ve yeni üretilecek Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO)/ Tabanca İletişim Modül (TİM)’leri ve Darphane tarafından tedarik edilen Taşıt Tanıma Birimleri (TTB) ile sistem entegrasyonunun yapılmasını ve Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) uyumlu çalışmasını sağlamakla yükümlüdür.

Akaryakıt Satışlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Kullanılması Hakkında Duyuru – 19.11.2024

***

TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER


Kaynak: UTTS.GOV.TR
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞahıs firmasının limited şirkete dönüşmesi halinde hisselerin elden çıkarılmasında değer artışı kazancı yönünden vergisel yükümlülüğü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz