Ana Sayfa Mevzuat Üretici ve Tüketici Fiyatları Nasıl Farklılaşır?

Üretici ve Tüketici Fiyatları Nasıl Farklılaşır?

684
0

Her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından haberlerde iki kısaltma dikkatimizi çeker: ÜFE – Üretici Fiyat Endeksi ve TÜFE – Tüketici Fiyat Endeksi.

Yİ-ÜFE olarak kısaltılan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Türkiye’de üretilen ürünlerin vergiler hariç satış fiyatlarını kapsar. TÜFE hesaplanırken ise örnek bir hanehalkının tüketmek için satın aldığı mal ve hizmetlerin fiyatları dikkate alınır.

Her iki endeks de fiyat değişimlerini takip etmek için kullanılır, ancak ikisi arasında önemli farklar bulunur.

Peki bu iki kavram birbiriyle ilişkili mi?

Üretici fiyatlarındaki artışın, tüketici fiyatları üzerinde etkili olması beklenir. Örneğin, ÜFE’nin alt kalemlerinden biri olan kereste fiyatlarında yaşanan bir artışın, mobilya fiyatlarına yansıyacağı tahmin edilebilir.

Ancak bazen kapsam farklılığı nedeniyle iki değişkenin seyri farklılaşabilir. İki veriden ÜFE, döviz kuru ve ithal girdi mallarının fiyatlarından kolay etkilenir. Bu nedenle, ÜFE TÜFE’ye göre daha yüksek seviyelerde bulunur ve daha dalgalı bir şekilde hareket eder. Eğer TÜFE ÜFE’den daha hızlı artıyorsa, nihai fiyatların artışı başka nedenlerden kaynaklanıyor demektir. Örneğin, KDV oranları arttığında, ÜFE bu değişiklikten etkilenmezken, nihai ürünlerin fiyatları ve TÜFE’de artış gözlemlenir.

Kısa vadede farklılaşmalar gözlemlense de, uzun vadede TÜFE ve ÜFE birbiriyle uyumlu hareket eder.


Kaynak: TCMB.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHem Euro bölgesinde hem de AB’de sanayi üretici fiyatları %0,1 arttı
Sonraki İçerikTasfiye sonunda ortaklar ve Kdv hesaplarında kalan bakiyeleri nasıl kapatacağız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz