Ana Sayfa Mevzuat Üretici ve ithalatçı olmayan ÖTV’li ürün ticareti yapanlar ÖTV mükellefiyeti açacak mı?

Üretici ve ithalatçı olmayan ÖTV’li ürün ticareti yapanlar ÖTV mükellefiyeti açacak mı?

3
0

Üretici ve ithalatçı olmayan ÖTV’li ürün ticareti yapanlar ÖTV mükellefiyeti açacak mı?

Ticaretini yaptığınız ÖTV’li ürün özelinde ÖTV Kanunu’nunda özellikli bir durum yoksa alım satım yapanların ÖTV mükellefiyet açmasına gerek yoktur. ÖTV Kanunu’nun incelemenizi tavsiye ederiz.

ÖTV Kanunu’ndaki verginin konusuna ilişkin bölüm aşağıda olup, bu bölümde ÖTV listelerindeki hangi ürünlerin hangi aşamada ÖTV mükellefiyeti gerektiği belirtilmektedir.

BİRİNCİ BÖLÜM

Konu, Tanımlar, Vergiyi Doğuran Olay, Mükellef

Verginin konusu

Madde 1 – 1. Bu Kanuna ekli;

a) (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi,

b) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı,

c) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanlar ile (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi,

d) (I), (III) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanların özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı,

bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbidir.

(Değişik: 30/3/2006-5479/7 md.) Kanuna ekli listelerde yer alan mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalardır. Bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişiklikler Özel Tüketim Vergisi Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmez. (Ek cümle: 4/6/2008-5766/19 md.) Bu Kanuna ekli listelerdeki malların tarife numaralarında veya tanımlarındaki değişikliğin mahiyetini, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişikliklere bağlı olarak açıklamaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.

ÖTV Kanunu için TIKLAYINIZ…

***

TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER


Kaynak: Mevzuat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik7.000 TL’lik nakit tahsilat ve ödeme sınırı 30.000 TL oldu
Sonraki İçerik180 ve 280 Hesapları için enflasyon düzeltmesi yapılacak mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz