Ana Sayfa Vergi Uluslararası sefer yapan gemilere verilen liman işletmeciliğin hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilebilir mi?

    Uluslararası sefer yapan gemilere verilen liman işletmeciliğin hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilebilir mi?

    2
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    E-62030549-125[32-2023]-

    24.04.2024

    Konu

    :

    Uluslararası sefer yapan gemilere verilen liman işletmeciliğin hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve elde edilen kazanç üzerinden kurumlar vergisi oranı

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; Şirketinizin, faaliyet konusunun liman işletmeciliği olduğu, kabotaj hattında ve ağırlıklı olarak uluslararası sefer yapan gemilere liman işletmeciliği hizmeti verdiği, verilen liman ve terminal hizmetlerini yük sahipleri adına Türkiye’deki gemi acentelerine faturalandırdığı, Türkiye’deki gemi acentesinin ise söz konusu hizmet bedellerini yurt dışı armatör kuruma acentelik hizmeti olarak faturalandırdığı belirtilerek bu kapsamda elde ettiğiniz kazanç dolayısıyla 1 puanlık kurumlar vergisi indiriminden yararlanıp yararlanmayacağınız hususunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmış olup konu hakkında Başkanlığımız görüşüne aşağıda yer verilmiştir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin yedinci fıkrasında, ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına 1/1/2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanacağı hükme bağlanmış olup, 7456 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle; kurumların 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına, özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2023 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına kurumlar vergisi oranının 5 puan indirimli uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

    Konu ile ilgili olarak 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin:

    – “32.1.2.2. Kapsam ve yararlanacak olanlar” başlıklı bölümünde, “Kurumlar vergisi mükellefleri, gerek ihracat faaliyetlerinden gerekse üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranını 1 puan indirimli uygulayabileceklerdir. …”,

    – 32.1.2.3 Kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanmasının şartları” başlıklı bölümünde, “İhracat yapan kurumların ihracattan elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanabilmesi için ihracat faaliyetiyle iştigal etmeleri yeterli olacaktır. …”,

    – 32.1.2.5. İhracat faaliyetlerinden elde edilen kazançlarda kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması” başlıklı bölümünde, “İhracat yapan kurumlar, gerek mal gerekse hizmet ihraçlarından elde ettikleri kazançlarına münhasır olmak üzere ilgili dönemde geçerli olan kurumlar vergisi oranını 1 puan indirimli uygulayabileceklerdir. Bu madde uygulamasında hizmet ihracı, yurt dışındaki bir müşteri için yapılan ve yurt dışında faydalanılan hizmetleri kapsamaktadır. Ayrıca, karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye’de verilen roaming hizmetlerinden elde edilen kazançlar da oranın 1 puan indirimli uygulanacağı kazançlar arasında kabul edilecektir. …”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, Şirketiniz tarafından münhasıran uluslararası sefer yapan gemilere verilen liman ve terminal hizmetleriniz Türkiye’de verildiğinden ve bu hizmetlerden Türkiye’de faydalanıldığından, bu faaliyetlerinizden elde ettiğiniz kazancınıza, kurumlar vergisi oranının indirimli uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

    ***

    ÖNERİLEN İÇERİK

     

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikRevize Edilen Yatırım Teşvik Belgesinde İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması
    Sonraki İçerikSigorta acenteleri indirimli kurumlar vergisi oranından yararlanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz