Ana Sayfa Muhasebe Uluslararası nakliye işi yapanlar belgesiz harcamalarını gider yazabilir mi?

    Uluslararası nakliye işi yapanlar belgesiz harcamalarını gider yazabilir mi?

    ...yurt dışı taşımacılık faaliyetinizle ilgili olarak yurtdışında yaptığınız ancak tevsik edemediğiniz harcamalarınıza karşılık olmak üzere, yurt dışı taşımacılık faaliyetleriniz sonucu döviz olarak elde ettiğiniz hasılatın binde beşini aşmamak şartıyla götürü olarak hesapladığınız giderleri ticari kazancın tespitinde indirmeniz mümkün bulunmaktadır.

    1430
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Vergi Ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

    Sayı   :B.07.1.GİB.4.45.15.01-GVK-40-2-11                                                               13.05.2010

    Konu : Yurtdışında yapılan ancak belgelendirilemeyen giderlerin indirimi

    İlgide kayıtlı dilekçenizde, uluslararası nakliyecilik faaliyetinden dolayı ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, yurt dışında bulunduğunuz süre zarfında konaklama ve yemek gibi zaruri ihtiyaçlarınız dolayısıyla yapmış olduğunuz harcamaları belgelendiremediğiniz belirterek, söz konusu harcamaların “yurt dışı harcırah” adı altında indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendi uyarınca, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, safi ticari kazancın tespitinde indirilebilecek olup, söz konusu bendin parantez içi hükmüne göre, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükelleflerin bu bentte yazılı giderlere ilaveten bu faaliyetlerden döviz olarak elde ettikleri hasılatın binde beşini aşmamak şartıyla yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları giderleri de indirebilecekleri hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, götürü gider uygulamasına yönelik açıklamaların da yer aldığı 194 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, Gelir Vergisi Kanununun “İndirilecek Giderler” başlığı altında yer alan 40 ıncı maddesinin l numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin düzenlendiği, bu giderlerin Vergi Usul Kanununun 227 ve müteakip maddeleri hükümlerinde belirtilen şekilde tevsikinin zorunlu olduğu ve bu hükümler çerçevesinde tevsik edilemeyen giderlerin ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılmasının mümkün olmadığı belirtildikten sonra, 4108 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 1 numaralı bendine eklenen parantez içi hükümle, bazı giderlerin Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerine göre tevsik edilemediği hallerde de ticari kazancın tespitinde indirimine müsaade edildiği açıklanmıştır.

    Anılan Tebliğin “4-Götürü gider uygulamasında hasılat” başlıklı bölümünün, “c) Yurt Dışı Taşımacılık Hasılatı” alt başlıklı bölümünde de her türlü yurt dışı taşımacılık faaliyetinden döviz olarak sağlanan hasılatın götürü gider uygulamasına konu olabileceği, “Yurt dışı taşımacılık” ifadesinden başlangıç veya bitiş noktasından herhangi biri veya her ikisi yurt dışında bulunan taşımacılık işlerinin anlaşılması gerektiği, ayrıca döviz olarak elde edilen yurt dışı taşımacılık hasılatının Türk Lirası karşılığının tespitinde, hasılatın kanuni defterlere kaydedildiği tarihte geçerli olan ve T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilan edilmiş döviz alış kurlarının esas alınacağı, hasılatın kanuni süreden sonra kayıtlara intikal ettirilmesi halinde götürü gider uygulamasında dikkate alınacak hasılatın, kayıtlara intikal ettirilmesi gerektiği tarihteki kur üzerinden hesaplanacağı, dövizlerin yurda getirilmesi gerektiği tarihe kadar doğan kur farklarının ise bu uygulamada dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, yurt dışı taşımacılık faaliyetinizle ilgili olarak yurtdışında yaptığınız ancak tevsik edemediğiniz harcamalarınıza karşılık olmak üzere, yurt dışı taşımacılık faaliyetleriniz sonucu döviz olarak elde ettiğiniz hasılatın binde beşini aşmamak şartıyla götürü olarak hesapladığınız giderleri ticari kazancın tespitinde indirmeniz mümkün bulunmaktadır.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-Defter uygulamasına dahil olmak için bilanço usulüne göre mi defter tutmak zorundayız?
    Sonraki İçerikNet ücret alan çalışanlarda engellilik indirimi nasıl hesaplanacak?