Ana Sayfa Çalışma Hayatı Ücretsiz izinde ve KÇÖ’de geçen süreler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?

    Ücretsiz izinde ve KÇÖ’de geçen süreler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?

    523
    0
    İşçinin talebiyle (doğum sonrası vb.) ücretsiz izinde geçen sürelerin kıdem tazminatı hesaplamasında çalışılmış gün olarak kabul edilir mi?  İşverenin kararı gereği, pandemi ücretsiz İzinde geçen sürelerin kıdem Tazminatı hesaplamasında çalışılmış gün olarak kabul edilir mi? 

    İşçi ile işveren yazılı olarak anlaşmışsa ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir.

    Yargıtay Kararlarına göre; Ücretsiz izin süreleri, İstirahatli hallerde ihbar süresini 6 hafta aşan süreler, Tutuklulukta geçen süreler, Grev ve lokavtta geçen süreler, Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmamaktadır.

    Ancak yine yargı örneklerinden birinde; Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ise Sincan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 5 ay 27 günlük “kısa çalışma süresinin” kıdemden sayılması gerektiği yönündeki kararını yasaya uygun bularak onadı.


    Saatlik ücret sisteminde belirsiz süreli iş sözleşmesi olan işçinin saatlik ücreti nasıl hesaplanır?

    İşçinin bir günlük çalışma süresi 7,5 saattir. O halde bir saatlik ücreti de buna göre hesaplanmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre ay 30 gün olarak alınır. 

    Buna göre de aylık çalışma süresi 30×7.5=225 saat olarak uygulanır. 

    İşçinin aylık ücreti 30’a bölündükten sonra, çıkan sonuç 7,5’a tekrardan bölündüğü halde ise işçinin bir saatlik bulunabilir. 

    İşçinin bir saatlik ücreti= İşçinin aylık maaşı: 30 / 7,5 

    Bu hesaplamaya göre; 3000 TL maaşla çalışan bir işçinin saatlik ücreti: 3000 / 30 / 7,5 = 13,3 TL’dir. Çalışanın günlük maaş ücreti= Çalışanın bir saatlik ücreti X günlük çalışma süresi


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOcak Ayına İlişkin İşsizlik ve Kısa Çalışma Ödeneği Ödemelerini 5 Şubat’ta Hesaplara Yatıyor
    Sonraki İçerikYıllara yaygın inşaat işlerindeki stopaj oranı %3’den %5’e yükseltildi. 1 Mart 2021’den itibaren yapılacak hakediş ödemelerinden itibaren yeni oran uygulanacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz