1- ÜCRET VERGİLENDİRİLMESİNDE İLKE OLARAK HANGİ USUL KABUL EDİLMİŞTİR?
Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde ilke olarak gerçek usul kabul edilmiştir. Vergi, gelirin gerçek ve safi tutarı üzerinden alınmaktadır.
2- ÜCRETİN SAFİ TUTARI NASIL HESAPLANIR?
Ücretin safi tutarı, işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan yararlar toplamından (yani ücretin gayrisafi tutarından) belli indirimlerin yapılmasından sonra kalan miktardır.
Bu indirimler şunlardır;
2.1- Emekli aidatı ve sosyal sigorta primleri,
2.2- Sosyal güvenlik destekleme primi,
2.3- İşsizlik sigortası primi,
2.4- Hayat/Şahıs sigorta primleri,
2.5- OYAK ve benzeri kamu kurumlarınca yapılan yasal kesintiler,
2.6- Sendikalara ödenen aidatlar (işçi ve memur sendikaları),
2.7- Engellilik indirimi.
Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.