Ana Sayfa Vergi Ücret gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyanı

    Ücret gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyanı

    137
    0

    S.M Yıllık Gelir beyannamesinde kazanç bildirim detayı başlığı altında ücretlere ilişkin bildiriminde bulunan girilen ücretin gayrisafi tutarının kesilen gelir vergisi, kesinti yoluyla ödenen vergiler kısmına dahil edilecek mi?

    ÜCRET GELİRLERİNİN, YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ İLE BEYANI

    Ücret; işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Gerçek kişilerin bir takvim yılı içinde elde etmiş oldukları ücret gelirleri gelir vergisine tabidir. Ücret bedensel ya da zihinsel bir emek karşılığında işverenden elde edilen hasılayı ifade eder. Bu hasıla para şeklinde olabileceği gibi ayni (hizmet karşılığının mal olarak verilmesi) veya para ile temsil edilebilen menfaat şeklinde de olabilir.

    Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık ilişkisi niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması bile ücretin niteliğini değiştirmez.

    Birden fazla işverenden tevkif yoluyla vergilendirilmiş ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2022 yılı için 70.000 TL) (2023 yılı için 150.000 TL) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir.

    Birden sonraki işverenden alınan tevkifata tabi ücretlerin toplamı 70.000 TL’yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücret de dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir.

    Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir.
    -01.01.2022 tarihi itibariyle bir işverenden alınan ve Gelir Vergisi Tarifesinin 4’üncü gelir diliminde (880.000,- TL) ( 2023 yılı için 1.900.000.- TL) yer alan tutarı aşmayan tevkif suretle vergilendirilmiş ücretler için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecektir.
    -Birden fazla işverenden tevkif suretle vergilendirilmiş ücret almakla beraber birden sonrakinden alınan ücretler toplamı ikinci gelir diliminde (2022 yılı için 70.000.- TL)
    (2023 yılı için 150.000 TL) aşmaması; fakat bu ücreti ile ilk işverenden alınan ücret toplamı dördüncü gelir diliminde (880.000.- TL) yer alan tutarı aşması halinde bu gelirler beyan edilecektir.
    -Birden fazla işverenden tevkif suretle vergilendirilmiş ücret almakla beraber birden sonrakinde alınan ücretler toplamı ikinci gelir diliminde (2022 yılı için 70.000.- TL) (2023 yılı için 150.000 TL)aşması halinde bu gelirler Yıllık GV Beyannamesi ile beyan edilecektir.
    (2023 /Mart içinde)

    TEK İŞVEREN den ücret alınsa dahi 2023 yılında 880.000 TL (2023 yılı için 1.900.000.- TL üzerinde elde edilen ücret gelirleri için Yıllık GV beyanname verilmesi gerekmektedir.

    YILLIK BEYANANMEDE ÜCRETLERE İLŞİKİN BEYANI ALANINA İSTENİLEN BİLGİLER GİRİLECEK.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMatrah artırımında %20’lik vergi oranının %15 olmasının şartı nedir?
    Sonraki İçerikBelediye ecrimisil bedelini ve faizini gider yazabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz