Ana Sayfa Duyurular Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi bittiğinde 5,4 milyar metreküp...

Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi bittiğinde 5,4 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesine ulaşılacak

438
0

Bakan Dönmez Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Sahası’nda incelemelerde bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, beraberindeki Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ve BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ile birlikte Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi sahasında incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Dönmez, burada yaptığı açıklamada, doğal gaz keşfedilen Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Birinci kuyu Tuna-1’deki çalışmaların tamamlandığını ifade eden Dönmez, şunları kaydetti:

“Şu anda Fatih sondaj gemimiz hazırlıklarını tamamlamak üzere. 1 veya 2 Kasım gibi ikinci sondaj noktası Türkali-1’e gidecek. Oradan (Sakarya Gaz Sahası) ürettiğimiz gazı da 2023’ten itibaren sisteme vermeyi düşünüyoruz. Burası da 2023 itibarıyla işletmeye geçecek. Oradan ürettiğimiz gazı özellikle yaz aylarında, tüketimin düşük olduğu aylarda bu depolarımızda depolamış, saklamış ve stoklamış olacağız. Kaynak tüketim ve depo dengesi açısından bu proje çok stratejik bir konumda.”

Dönmez, Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi çalışmalarını yerinde incelemek için Aksaray’a geldiklerini söyledi.

“Bu mevsim itibarıyla kalan yer altı kavernanın da ilk gaz verme işlemlerini başlatıyoruz”

BOTAŞ’ın özellikle son yıllarda doğalgaz alt yapısını güçlendirmek için birçok proje başlattığını anlatan Dönmez, şöyle konuştu:

“Bunlardan bir kısmı hayata geçti. Yer altı doğalgaz depolarıyla ilgili çalışmalarımıza hız vermiştik. Şu anda içinde bulunduğumuz bu alanda daha önce 1,2 milyar metreküplük doğalgaz depolama projemiz söz konusuydu. İlk gaz verme törenini 2017 yılında yapmıştık. Bu mevsim itibarıyla kalan yer altı kavernanın (suni mağara) da ilk gaz verme işlemlerini, an itibarıyla başlatıyoruz. İnşallah onlar da önümüzdeki nisana kadar dolmuş olacak.”

“Hedefimiz 2023’e kadar bu projeleri hayata geçirmek”

Buradaki 1,2 milyar metreküplük kapasiteyi 5,4 milyar metreküpe çıkarttıklarını anlatan Dönmez, şöyle konuştu: “Öte yandan Silivri’de devam eden bir başka projemiz var. Orada da mevcut haliyle yaklaşık 3 milyar metreküp depolamamız var. Orayı da 4,5 milyar metreküpe çıkartmış olacağız. Bu iki proje de bittiğinde Türkiye’de 10 milyar metreküplük doğal gaz depolama kapasitesine ulaşmış olacağız. Hedefimiz 2023’e kadar bu projeleri hayata geçirmek. Bu depolama alanlarının arz güvenliği açısından önemi büyük. Kış aylarında ısınmaya dayalı tüketicilerimizin doğal gaz talebinin artmasıyla istenen miktara ulaşabilmek için depolardan bizim gaz çekmemiz gerekiyor. Bu 10 milyar metreküplük depolama bizim yıllık doğal gaz tüketimimizin neredeyse yüzde 20’sine denk geliyor. Bu da sistemi rahatlatıcı önemli bir unsur. Bu tip projeler özellikle yaz aylarında doğal gaz fiyatları daha düşük seyretmekteyken fiyat avantajını kullanmak için çok önemli. Yazın ucuza aldığımız gazı depolamak suretiyle vatandaşımıza daha ekonomik şekilde temin etme imkanına kavuşmuş olacağız.”

Fatih Dönmez, bu projede 600 metre yerin altına inerek tuz kayalarını erittiklerini ve mağaralar oluşturduklarını ifade etti.

“Projenin büyüklüğü 2 milyar dolar civarında”

Yaklaşık 1500 metreye kadar yerin altına inebildiklerini aktaran Dönmez, şunları kaydetti:

“Şu anda sondaj makinemiz an itibarıyla sondaj işlemine başladı. Oluşturulan mağaralarda doğal gazı saklıyoruz. Her bir mağara 100 milyon metreküp doğal gazı depolayacak kapasiteye sahip. Çok büyük depolardan bahsediyoruz. Bunun gibi burada mevcutta 12, ilave 40 ile birlikte 52 mağaraya ulaşmış olacağız. Böylece tuz yapılarındaki dünyada en büyük ve geniş kapasiteli yer altı doğal gaz depolama kapasitesi projesine biz sahip olacağız. İnşallah 2023 itibarıyla bu projeyi tamamlamayı ümit ediyoruz. Projenin büyüklüğü 2 milyar dolar civarında. ”

Bakan Dönmez, tarihi Sultanhanı Kervansarayındaki “Fotoğraflarla Tuz Gölü Habitatı Sergisi”nin açılışında, BOTAŞ’ın doğal yaşamın korunması için hayata geçirdiği projeleri yerinde görmek için Aksaray’a geldiklerini söyledi.

“Proje bittiğinde 5,4 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesine ulaşacağız”

Tuz Gölü’nde Türkiye’nin en büyük projelerinden bir tanesini hayata geçirdiklerini belirten Dönmez, şöyle konuştu: “Proje bittiğinde 5,4 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesine ulaşacağız. Bu projeyle çevreyi korumanın en güzel örneklerinden bir tanesini sergiliyoruz. Tuz Gölü bilindiği üzere başta flamingolar olmak üzere bir çok kuşa ev sahipliği yapıyor. Bu proje başlamadan evvel flamingoların sayısı neredeyse 3 bin, 3 bin 500’lere kadar gerilemişti. Bu projeden sonra flamingo sayısı 25 binlere ulaştı. Bu da gösteriyor ki yapılan çalışmalar meyvesini, neticesini veriyor. Özellikle bu çalışmada emeği geçen başta BOTAŞ Genel Müdürü olmak üzere tüm yetkili ve görevlilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz bu depolama maksatlı mağaraları oluştururken, Kızılırmak’tan yaklaşık 120 kilometre mesafeden su getiriyoruz. O tuz mağaralarını eritmek için kullanıyoruz. O mağaralarda eriyen tuzu da yine yaklaşık 30-40 kilometre mesafedeki Tuz Gölü’ne basıyoruz. Aslında, Tuz Gölü’ndeki canlanma, tabiatın yeniden canlanmasına da şahitlik ediyoruz.”

Konuşmaların ardından, Bakan Dönmez, sergideki fotoğrafları inceledi, yetkililerden bilgi aldı. Dönmez, daha sonra kurdeleyi keserek serginin açılışını gerçekleştirdi.

“Gençlerimize iyi bir gelecek hazırlamak için çalışıyoruz”

Dönmez, daha sonra, Sultanhanı Atatürk İlkokulunu ziyaret ederek, öğrencilere tablet dağıttı.

Dönmez, burada yaptığı konuşmada, BOTAŞ’ın öğrencilere eğitim desteğinde bulunduğunu ve okuldaki 100 öğrenciye tablet dağıttığını ifade etti.

Bugünün çocuklarının yarının gençleri olduğunu anlatan Dönmez, şunları kaydetti:

“Gençlerimize iyi bir gelecek hazırlamak için çalışıyoruz. Bugünkü nesil bizlere göre biraz daha şanslı. Ben üniversiteye gidene kadar bilgisayar görmemiştim. Bakın şimdi daha ilkokuldayken öğrencilerimiz teknolojiyle tanışıyor. Tabii ki sadece kullanmak yetmiyor. Bunu üretmek de son derece önemli. Bu açıdan hükümetimiz teknoloji alanında hem Ar-Ge desteği hem de üretim desteği veriyor. Pandemiden dolayı tüm öğrenicilerimizi buraya almadık. İçinde bulunduğumuz salgından dolayı biraz daha hassas ve titiz davranıyoruz.”

Bakan Dönmez’e, açılış ve ziyaretlerinde, Vali Hamza Aydoğdu, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Emniyet Müdürü Murat Kolcu eşlik etti.


Kaynak: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTeknoloji Geliştirme Bölgelerinde Değişiklikler Yolda
Sonraki İçerikTürkiye’deki bankacılık sektörünün toplam yabancı para varlıkları 2019 yıl sonuna göre %3,6 azalışla 289,3 milyar ABD doları oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz