Ana Sayfa Duyurular Türkiye’nin koster filosunu güçlendirmek için 5 yıl süresince her bir gemi için...

Türkiye’nin koster filosunu güçlendirmek için 5 yıl süresince her bir gemi için yıllık azami 3 milyon lira kredi finansman desteği verilecek

673
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile birlikte, üretim tesislerinde alınması gereken önlemler için kılavuz hazırlandığını kaydederek, tedbirleri yerine getiren firmalara, COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesinin verilmeye başlandığını açıkladı. Varank, “Belgeyi alan firmalar TSE logosunu; ürünlerinde, belgelerinde ve yayınlarında kullanabilecek.” ifadelerini kullandı.

Varank, TSE’nin “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” için tasarlanan logosunu da ilk kez kamuoyu ile paylaştı.

Bakan Varank, Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’na telekonferans yöntemiyle katıldı. Buradaki konuşmasında, Deniz Ticaret Odasının, hem sektörün gelişmesi hem de uluslararası rekabet gücünün artması açısından kritik öneme sahip olduğunu anlatan Varank, dünya ticaretinin ve ülkemiz dış ticaretinin yüzde 90’ının deniz taşımacılığı üzerinden gerçekleştiğini ifade etti. Covid-19 salgınıyla birlikte daralan dünya ticaretinden, deniz taşımacılığının da büyük ölçüde etkilendiğini kaydeden Varank, “Türkiye, bu küresel krizde başarılı bir sınav veriyor, inşallah bundan sonra da vermeye devam edecek.” dedi.

GÜVENLİ ÜRETİM KALİTE BELGESİ

Varank, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile birlikte, üretim tesislerinde alınması gereken önlemler için kılavuz hazırlandığını kaydederek, “Tedbirleri yerine getiren firmalara, COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi veriyoruz. Belgeyi alan firmalar TSE logosunu; ürünlerinde, belgelerinde ve yayınlarında kullanabilecek. Deniz Ticaret Odası üyeleri de bu sürecin bir parçası olmalı. Sizleri kılavuzda yer alan önlemleri uygulamaya ve işletmelerinizi TSE logosuyla tescillemeye davet ediyorum.” diye konuştu.

10 KOSTERE DESTEK

Türkiye’nin koster filosunu güçlendirmek için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle KOSGEB Kredi Faiz Desteği Yönetmeliğinde değişiklik yapıldığını belirten Varank, “Projenin ilk yılında 10 kosteri desteklemeyi ve programın nasıl çalışacağını görmeyi planlıyoruz.  5 yıl süresince her bir gemi için yıllık azami 3 milyon lira kredi finansman desteği vereceğiz.” şeklinde konuştu.

KOSGEB DEVREDE

Bankalarla gerçekleştirilecek görüşmeyi KOSGEB’in yapacağını söyleyen Varank, “Elbette koster sahipleri de bankalarla görüşebilir. Koster yapımı için aldığınız krediye, KGF kefaleti sağlanması için KOSGEB yine devreye girecek. Gemilerin Türkiye tersanelerinde inşa edilmesini şart koşacağız. Bu gemilerin 3 bin ila 12 bin dedveyt ton aralığında olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

DENİZ TİCARET FİLOSU GÜÇLENECEK

Varank, destekten yararlanmak isteyen üyelerin; kosterin tonajı, muhtemel maliyeti, öz-kaynak miktarı, kredi ihtiyacı ve talep edilen kredi finans desteği tutarını KOSGEB’e iletmesi gerektiğini ifade etti. Varank, en fazla öz-kaynak koyan ve en az kredi faiz desteği talep eden ilk 10 koster projesinin destekleneceğini ve deniz ticaret filosunun güçlendirilmesi projesine başlanacağını dile getirdi.

22 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Gemi inşa sektörünün, oluşturduğu istihdam ve katma değer açısından öncelikli görülen sektörlerden birisi olduğuna dikkati çeken Varank, “Bugüne kadar bu alanda 22 milyar liralık yatırımı teşvik ettik ve 45 bin kişilik istihdamın oluşmasını sağladık. Bununla birlikte; tersane, yat inşası ve armatörlük alanlarında da 3 milyar liralık yatırım, teşviklerimizle hayata geçti.” şeklinde konuştu.

YENİ ÇAĞRILAR

Bakan Varank, deniz taşıtlarının, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programındaki stratejik sektörlerden bir tanesi olduğunu anlatarak, “İnovatif ve yenilikçi projelerinize, bu program kanalıyla da destek almanız mümkün. Önümüzdeki aylarda deniz taşıtları dâhil olmak üzere, diğer öncelikli alanlarda yeni çağrıları duyuracağız.” dedi.

MARKALAŞMA KÜLTÜRÜ

11. Kalkınma Planı ile deniz teknolojileri, gemi inşa ve yan sanayinin rekabet gücünü artırmak için “Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesinin” kurulduğunu söyleyen Varank, “Komite’nin başkanlığını Bakanlığımız yürütüyor. Sektörün tamamında Ar-Ge, yenilikçilik ve markalaşma kültürünün daha da gelişmesini istiyoruz. Teknik komite aracılığıyla, nokta atışı eğitimler düzenleyip, potansiyeli olan firmaların Ar-Ge merkezi kurmasını teşvik edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

TEKNİK KOMİTE TOPLANTISI

Yerli gemi ekipmanlarının, tersaneler tarafından kullanılmasını teşvik edeceklerini kaydeden Varank, Teknik Komite’nin ilk toplantısının şubatta yapıldığını, ikinci toplantının ise önümüzdeki aylarda yapılacağını dile getirdi.

ELEKTRİKLİ BATARYA TEKNOLOJİLERİ

Gelecek dönemde gemi sevk sistemlerinde, elektrikli batarya teknolojilerinin yoğun biçimde kullanılacağına işaret eden Varank, iç sularda yük ve yolcu taşımacılığı yapan gemilerin, elektrikli gemilere dönüştürülmesi konusunun Bakanlığın koordinatörlüğünde yürütüldüğünü kaydetti.

KAPSAMLI RAPOR OLUŞTURULACAK

Varank, firmalarla görüşülerek, saha incelemelerinin yapıldığını belirterek, “Tersanelerle listeler üzerinde çalışıyoruz. Kapsamlı bir rapor oluşturacağız. Bu raporu Eylül sonunda tüm paydaşlar ve deniz hattı işleten belediyelerle paylaşacağız.” dedi.

GEMİ İHTİSAS OSB

Yalova’da kurulan Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (GİOSB) faaliyete geçmesinin, sektörün dışa bağımlılığını azaltmada önemli rol oynayacağına dikkati çeken Varank, “Yatırımcılar için 3 bin 500 metre kareden 150 bin metrekareye kadar arsa tahsis imkânı bulunuyor. Bu bölge hem gemi yan sanayinin geleceği hem 10 bin kişilik istihdam hacmiyle stratejik bir önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 09.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikDemir, çelik sektöründe faaliyet gösteren firmalar e-İrsaliye uygulamasına 1 Temmuz itibariyle dâhil olmak zorunda mıdır?
Sonraki İçerikGelir idaresi başkanlığının sisteminden düzenlediğimiz faturaları ne kadar süre saklamalıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz