Ana Sayfa Duyurular Türkiye’nin 2016-2018 dönemindeki satış geliri artış hızı sıralamasına göre en hızlı büyüyen...

Türkiye’nin 2016-2018 dönemindeki satış geliri artış hızı sıralamasına göre en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi açıklandı

461
0
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TEPAV ve TOBB ETÜ’nün katkılarıyla düzenlenen TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni’nde, Türkiye’nin 2016-2018 dönemindeki satış geliri artış hızı sıralamasına göre en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi kamuoyuna ilan edildi. Ankara merkezli Gintek İnşaat AŞ yüzde 4357,5’lik oranı ile en hızlı büyüyen şirket oldu. Sıralamada; İstanbul’dan FS Dış Ticaret ikinci, Ankara firması Profen Savunma ve Güvenlik Teknolojileri üçüncü, İstanbul’dan Ravago Chemicals Turkey Kimyasal Hammadde firması dördüncü, yine İstanbul merkezli SBS Bilimsel Bio Çözümler de beşinciliği aldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı ödül töreni webinar üzerinden gerçekleştirildi.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye 100 listesi hazırlanırken, başvuran şirketlerin son 2 yıl, yani 2016-2018 arası ciro artış hızının, dikkate alındığını ifade etti.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin, bu dönemdeki ortalama büyümesinin, yüzde 511 olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Bu çok çarpıcı bir rakam. Çünkü Türkiye’deki milli gelir artışının 12 kat üzerinde bir performans gösterdiler. Yine aynı süre içinde, çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise, ortalama yüzde 221 artırdılar. 2018 yılında her bir şirket ortalama, 79 milyon TL’lik satış yaptı. Yine her biri ortalama 111 kişiye istihdam sağladı. 2016-2018 döneminde Türkiye 100 şirketlerinin istihdamı yüzde 86 arttı. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 63’ü ihracat yapıyor. Tam 67 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Böylesine büyük başarılar gösteren ve Türkiye 100’e girmeye hak kazanan şirketlerimizle iftihar ediyor, hepsini yürekten kutluyorum” diye konuştu.

-Yenilikçi ve sürdürülebilir şirketler

Buradaki şirketlerin, hem genç, hem yenilikçi, hem de sürdürülebilir şirketler olduğuna vurgu yapan TOBB Başkanı, Türkiye 100 şirketlerinin yaş ortalamasının yaklaşık 13 yıl olduğunu söyledi. 2020’deki Türkiye 100 listesine giren şirketlerden 24’ünün, geçen yıl da Türkiye 100 listesinde yer aldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye 100 şirketleri herkesin bildiği işleri, çok farklı bir anlayışla yapıyorlar. Dijital teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. Çalışanların eğitimine ayırdığı kaynağı masraf olarak görmüyor, buna büyük önem veriyorlar. Yüksek bir çevre bilinciyle “sıfır atık” anlayışıyla çalışıyorlar. Burada çok önemli iki nokta daha var. Türkiye 100 listesinin bölgesel dağılımı da oldukça dikkat çekici. Listede 3 büyük şehir dışında, 25 şehrimizden şirketler var. Anadolu’nun yükselişi, burada da açık bir şekilde görülüyor. Sektörler açısından da yine ilginç bir dağılım var. Listede bilişimden, telekoma; inşaattan, lojistiğe; gıdadan, tekstile; plastikten, makineye kadar, çok sayıda farklı sektörden şirketler bulunuyor.

Bu çeşitlilik aslında, ülkemizde her sektörde fırsatlar olduğunun; doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin, en güzel ispatı. Türkiye 100 şirketleriyle ilgili analizlerin olduğu kitapçığa, tören sonunda web sitemizden erişebileceksiniz.

-Türkiye 100’ün önemi nedir?

Türkiye 100’ü 3 nedenle çok önemsediklerini belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Birincisi şu; Biliyorsunuz bizim kültürümüzde güzel bir söz var: “marifet iltifata tabidir”. İşte iltifatı en çok hak edenler, bu ülkenin zenginleşmesinde öncü rol üstlenen, vergi ödeyen, üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan, girişimcilerimiz. Hele ki, böyle bir dönemde, büyük başarılar elde eden şirketleri, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini takdir etmek, onlara teşekkür etmek istiyoruz. İkinci olarak; İyi yönetilen, geleceği parlak olan bu şirketlerin, önünün daha fazla açılmasını, daha fazla büyümelerini istiyoruz. İşte bunun için, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini herkese tanıtıyoruz. Yatırımcıya ve müşteriye daha kolay ulaşmalarını sağlıyoruz. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da aktif olmaları, ihracat yapmalarını istiyoruz. Bunun için destek oluyoruz. Bu işe önem vermemizin üçüncü nedeni de şu; Bu çağda zenginleşmenin, kalkınmanın anahtarı girişimcilik. Bizim de daha fazla girişimciye ihtiyacımız var. Biliyorsunuz girişimcilik de heves işi. İşte Türkiye 100 yarışmasıyla, girişimci rol modellerimizin sayısı artsın istiyoruz. Buradaki her şirket, yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Bütün gençlerimizin, kadınlarımızın, bu başarı hikâyelerini duymalarını istiyoruz. Duysunlar ki, onlar da girişimci olmaya daha fazla heves etsinler. Türkiye 100 programına başvurmuş, ancak ilk 100 arasına girememiş şirketlerimize de seslenmek istiyorum; sizler 2016-2018 dönemindeki ortalama %98 büyüdünüz. Bu başarılarından dolayı bu şirketlerimizi de tebrik ediyorum. Listeye giremedim diye asla üzülmeyin, gelecek yılın programını yakın zamanda duyuracağız. Oraya mutlaka başvurun.”

İçinden geçilen bu zorlu pandemi döneminde asla karamsarlığa kapılmamak gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu “Zor şartlar karşısında asla yılmamalıyız. Çünkü girişimci karamsar olmaz, hep umut ve heyecan dolu olur. Türk özel sektörü olarak diyoruz ki, dün yapabildiysek, bugün de yapabiliriz.  Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almasını ve lider ülke haline gelmesini, hep birlikte çalışarak sağlayacağız” dedi.

– Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuşmasında, Avrupa Birliği (AB) ile Birleşik Krallık arasındaki sürecin tamamlanmasını yakinen takip ettiklerini belirterek, “En kısa sürede Birleşik Krallık ile imzalayacağımız anlaşmayı kamuoyu ile paylaşmayı umuyoruz.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TEPAV ve TOBB ETÜ’nün katkılarıyla düzenlenen TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla sanal ortamda gerçekleştirildi.

Bakan Pekcan, ödül töreninin açılışında yaptığı konuşmada, büyüme performansları ile dikkati çeken şirketlerin ödüllendirildiği bu etkinliği, şirketlerin ulusal ve uluslararası kamuoyunda daha da görünür hale gelmelerine katkı sağlaması bakımından oldukça değerli bulduğunu ifade etti.

Türkiye’nin genç ve dinamik bir ülke olduğunu dile getiren Pekcan, hızlı büyüme, kalkınma ve dünyanın en üst gelir grubundaki ülkeler arasına girme hedefleri çerçevesinde daha fazla katma değer üretmek, daha fazla ihracat yapmak bilinciyle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Pekcan, son yıllarda ticaret savaşları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünya ekonomileri üzerindeki etkisine dikkati çekerek, salgının küresel ekonomide hem arz hem de talep yönlü bir şok yarattığını belirtti. Pekcan, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra görülen en ciddi küresel ekonomik daralmanın yaşandığını ve bunun etkisinin devam ettiğini vurguladı.

Bugün itibarıyla ABD’deki yönetim değişikliğinin, ABD’nin küresel ticarete ilişkin politika tercihlerinde bir değişikliği beraberinde getirebileceğini kaydeden Pekcan, “Özellikle yeni bir transatlantik iş birliği yaklaşımı görebiliriz.” dedi.

En hızlı büyüyen 100 şirket sıralamasında ilk ona giren firmalar şöyle:

-GİNTEK İNŞAAT SANAYİ TURİZM VE TİCARET A.Ş. (ANKARA)

– FS DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. (İSTANBUL)

– PROFEN SAVUNMA VE GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ANKARA)

– RAVAGO CHEMICALS TURKEY KİMYASAL HAMMADDELER SATIŞ VE PAZ. A.Ş. (İSTANBUL)

– SBS BİLİMSEL BİO ÇÖZÜMLER SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (İSTANBUL)

– TİS TEKNOLOJİK İZOLATÖR SİSTEMLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ANKARA)

– FORM MİMARLIK MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. (ANTALYA)

– OLMETSAN METAL İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. (KOCAELİ)

– DESİRD TASARIM ARGE UYG. ELEK. DESTEK İTH. İHR. SAN. TİC. LTD ŞTİ (ANTALYA)

– DİNAMİK RÖNTGEN SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. (ANKARA)


Kaynak: TOBB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikCovid-19 Nedeniyle Dönemsel Durumlar Kapsamındaki Zorlayıcı Sebep Gerekçesiyle Yapılan Kısa Çalışma Başvuru Süresi Uzatıldı 23.12.2020
Sonraki İçerikGeçici emlak vergisi muafiyeti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz