Ana Sayfa Duyurular Türkiye’den bu yılın 9 ayında Belçika başta olmak üzere 105 ülkeye 12...

Türkiye’den bu yılın 9 ayında Belçika başta olmak üzere 105 ülkeye 12 milyon 182 bin 162 dolarlık çay ihraç edildi

479
0

TÜRK ÇAYI EN ÇOK AVRUPA ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLDİ

Geçen yılın aynı döneminde 10 milyon 771 bin 525 dolar elde edildiği dikkate alınırsa, çay ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre değer bakımından yüzde 13 artış gösterdi. Türkiye’nin çay ihracatında Belçika ilk sırada yer alırken bu ülkeyi Almanya ve ABD izledi.

Türkiye geneli çay ihracatının %53’ü ise tek başına Çayın Başkenti Rize ilinden  gerçekleştirildi. Rize ilinden gerçekleştirilen çay ihracatında değer bazında %5 oranında artış yaşanırken en fazla ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Belçika, ABD ve Suudi Arabistan oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan yaptığı basın açıklamasında, Rize ili çay ihracatının % 73’lük kısmının Avrupa ülkelerine yapılmasına karşın Suudi Arabistan’a ihracatta yaşanan %276 oranındaki artışın ve geçtiğimiz seneden farklı olarak Katar, Ürdün, Japonya, Panama, Tayvan gibi farklı coğrafyalardaki ülkelere gerçekleştirilen çay ihracatının da farklı ihraç pazarlarına açılmak adına çok değerli olduğunu ifade etti.

Türk çayı dış satımının giderek arttığına işaret eden Gürdoğan, “Ülkemizin net döviz girdisi sağlayan ürünü ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan çayın, son yıllarda ihracatı da hızlı bir gelişme gösterdi ve 105 ülkede beğeniyle tüketilen bir ürün haline geldi.” dedi.

Türk çayının marka değerinin artırılması için ürün çeşitliliğine ve pandemi sürecinde ön plana çıkan bitkisel karışımlı ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Gürdoğan, çay bitkisinden başta kozmetik olmak üzere dezenfektan ve takviye edici gıda ürünlerine kadar ihracat şansı çok yüksek yeni ürünlerin geliştirilebileceğini kaydetti.


Kaynak: Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikE-Faturanın üzerine irsaliye yerine geçer ibaresi yazarsak irsaliye düzenlemeye gerek var mıdır?
Sonraki İçerikE-Faturamıza ıslak kaşe imza yapmamız gerekiyor mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz