Saç Ekimi Hizmetlerinin Kurumlar Vergisi Kanunu Kapsamında İndirim Unsuru Olarak Değerlendirilmesi
Giriş: Türkiye’de sağlık ve estetik hizmetleri sunan firmaların, Türkiye’de yerleşik olmayan kişilere sağladıkları hizmetlerden elde edilen kazançlarının vergi avantajlarından faydalanıp faydalanamayacağı, özellikle Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesi çerçevesinde önem arz etmektedir. Bu yazıda, söz konusu kazançların indirim konusu yapılıp yapılamayacağı detaylandırılmıştır.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun İlgili Maddesi
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesi, belirli koşulları sağlayan hizmet işletmelerinin kazançlarının %80’ine kadar olan kısmının kurumlar vergisi matrahından indirilebileceğini hükme bağlamıştır. Ancak bu indirimden yararlanabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:
- Hizmet Alanının Tanımı:
- Mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama gibi hizmetler ile Sağlık Bakanlığı’nın izniyle sunulan eğitim ve sağlık hizmetleri kapsama alınmıştır.
- Sağlık Hizmetlerine İlişkin Şartlar:
- Hizmetin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bir işletme tarafından verilmesi,
- Türkiye’de yerleşik olmayan kişilere sunulması,
- Hizmet karşılığında düzenlenen faturanın yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi,
- Elde edilen kazancın hesap dönemi içerisinde Türkiye’ye transfer edilmesi gerekmektedir.
Saç Ekimi Hizmetleri ve İndirim Kapsamı
Saç Ekimi Sağlık Hizmeti Olarak Değerlendirilebilir mi?
Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin ilgili bölümünde, sağlık hizmetleri kapsamındaki faaliyetlerden elde edilen kazançların indirim konusu yapılabileceği açıkça belirtilmiştir. Ancak:
- Saç ekimi hizmetleri, sağlık turizmi faaliyetleri kapsamında değerlendirilse dahi, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesi (ğ) bendi kapsamında sağlık hizmeti olarak kabul edilmemektedir.
Sonuç
Türkiye’de yerleşik olmayan kişilerden saç ekimi hizmeti karşılığı elde edilen kazançların, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesi uyarınca indirim konusu yapılması mümkün değildir. Bu nedenle, bu tür kazançların kurum kazancının tespitinde tam olarak beyan edilmesi gerekmektedir.
Öneri: Saç ekimi gibi estetik hizmetler sunan işletmeler, ilgili kazançların indirimden faydalanabilmesi için mevzuat kapsamındaki diğer teşvikleri araştırabilir ya da faaliyetlerini genişleterek doğrudan sağlık hizmetleri kategorisine giren alanlarda da faaliyet göstermeyi değerlendirebilir.
.
ÖRNEK ÖZELGE
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü |
Sayı | : | E-62030549-125[10-2021/229]-…. | 24.07.2024 | |
Konu | : | Yurt dışında mukim kişilere verilen saç ekimi hizmetinin vergilendirilmesi | ||
İlgi | : | … |
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızın Sağlık Bakanlığından yetkili saç ekim ve medikal estetik hizmeti verdiği belirtilmiş olup Türkiye’de yerleşik olmayan kişilerden saç ekim hizmeti karşılığı elde edilen gelirlerin Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendine göre kurum kazancından indirilip indirilemeyeceği hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Diğer indirimler” başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde, Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla %80’inin kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim unsuru olarak dikkate alınabileceği; indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.
1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “10.5. Türkiye’den yurtdışı mukimi kişi ve kurumlara verilen hizmetler” başlıklı bölümünde konuya ilişkin açıklamalar yapılmış olup mükelleflerin bu indirimden faydalanabilmeleri için taşımaları gereken şartlara Tebliğin “10.5.2. İndirimden faydalanma şartları” bölümünde yer verilmiştir.
Aynı Tebliğin “10.5.2.1. İndirimden faydalanabilecek şirketlerin ana sözleşmelerinde yazılı esas faaliyet konusu” başlıklı bölümünde; “İlgili şirketlerin ana sözleşmelerinde yazılı esas faaliyet konuları arasında, mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, veri saklama, eğitim ve sağlık hizmetleri sunmak olmalıdır. Şirket bünyesinde sözü edilen hizmetlerden sadece birisi verilebileceği gibi ana sözleşmelerinde yer almak şartıyla birden fazlası da verilebilir.
…
Sağlık alanında faaliyet gösteren işletmelerin elde ettiği kazançlara indirim uygulanabilmesi için Sağlık Bakanlığından alınan ruhsat çerçevesinde faaliyette bulunulması zorunludur. Eğitim alanında faaliyet gösteren işletmelerin de Milli Eğitim Bakanlığından alınan izin belgesi veya ruhsat çerçevesinde faaliyette bulunmaları gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış olmak şartıyla sağlık turizmi ile uğraşan işletmelerin de indirimden faydalanması mümkündür.” açıklamalarına yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre; Türkiye’de yerleşik olmayan kişilere verilen saç ekimi hizmetinin, Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi kapsamında sunulan bir sağlık hizmeti olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, sağlık hizmeti kapsamına girmeyen söz konusu faaliyetinizden elde edilen kazancın kurum kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılamayacağı tabiidir.
…
***
TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER
Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.